НОВИНИ

Блокади на земеделците в цялата страна (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 06.02.2024 (обновена)
Чете се за: 07:42 мин.
У нас

Десетки места в цялата страна бяха блокирани за два часа от тежка земеделска техника. Фермерите не приемат предложения пакет от компенсации от страна на държавата и настояват за законодателни промени и политика насочена към спомагане на сектора. Следобед премиерът направи малка отстъпка като покани отново земеделците на разговори утре.

Стотици земеделци със собствената си селскостопанска техника излязоха на десетки места в цялата страна и блокираха ключови отсечки от пътищата. Те не са съгласни с пакета от мерки, които миналата седмица предложи държавата, който е в размер на 150 млн. лв.

Несъгласни са и с предложението от страна на властта, че земеделците ще трябва да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Земеделците са несъгласни и със Зелената сделка и Зелените мерки, които се налагат от ЕК, защото според фермерите те са в ущърб на българското земеделие.

Премиерът Денков ги покани отново на среща утре в МС, на която да бъде обсъдено предложението за нов меморандум, като направи и лека отстъпка, касаеща данъчните декларации. Николай Денков заяви, че законопроектите, за които земеделците настояват, вече са в ход и в следващите два месеца 5 от 7-те законопроекта ще бъдат предложени за обсъждане.

В знак на протест земеделски производители от Великотърновско запалиха слама и вълна на главния път София-Варна. Изсипаха зърно и разляха мляко на пътя, изхвърлиха български салами и кренвирши. Заявиха, че протестът им е срещу земеделския министър и безхаберието на ресорното министерство.

"Аз съм готов да затворя, отказвам се, минавам на черно, не искам да се занимавам, затварям, изривам нивите, вкарвам булдозери, слагам едни фотоволтаици и изобщо не искам да се занимавам. Готов съм да продам и подаря на някого, за да се откажа от това нещо", каза Иван Атанасчев, земеделски производител от Горна Оряховица.

"Няма да позволим това, което се случи през септември, а именно да ни излъжат, да стане и този път и най-хубавото е, че всички сме заедно", заяви Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Недоволните земеделци от Югозападна България блокираха главен път Е-79 край Дупница.

"Министърът най-нагло излъга, като каза, че ни е платено всичко. Не ни е платено", обяви Любослав Коюнджийски, животновъд.

"Не сме съгласни с условията, които ни поставят от Европейския съюз, твърде много изисквания, с вноса, нерегламентирания внос от Украйна цените се сринаха. Отделно имаме такива задължения с тези зелени сделки, които правят не ни дават да обработваме наклоните. Допълнително сега вече сигурно трябва да назначим по един, двама човека да ни гонят само документацията. То стана документация направиха ни като счетоводни къщи", каза земеделецът Владимир Добринов.

Под мотото, че протестът им не е за пари, а за да имат работа. Земеделци от Русе блокираха подстъпите към Дунав мост едно. Настояха за промени в законодателството, които да гарантира устойчивост и перспектива на българското земеделие.

Във Видин, трактори блокираха околовръстния път на града към Дунав мост 2 и затвориха за движение и двете платна.

Във Варна тракторите затвориха главния път от морската столица към Бургас. Протестиращите се заканиха, че пътните блокади ще продължат, докато не се изпълнят исканията им.

"При всички положения ще има фалити. В момента може би земеделците не го знаят, не само земеделците, целият бранш", каза Пламен Николов, арендатор на земи в Община Аврен.

Над 20 трактора и земеделска техника затвориха пътен възел "Петолъчката" край Ямбол.

Зърнопроизводители, животновъди и пчелари протестираха на три места в област Добрич и блокираха подстъпите към граничните пунктове Кардам и Дуранкулак, както и пътя за Силистра.

"Излезе една страхотна цифра как сме спечелили 2 милиарда, това между другото са изплатените субсидии за сектора. За да направим производството си за 23-та, ние дадохме, извадихме и финансирахме допълнително 40%. Т.е. тая печалба я няма, тя не съществува, тя е вложена в препарати, торове и семена!", Радостина Жекова, член на управителния съвет на НАЗ.

На всички тези искания следобед дойде отговор и от властта, която покани земеделците на нови преговори утре в 18.00 часа. Премиерът обяви облекчен механизъм за зърнопроизводителите и данъчните декларации, с които те трябваше да декларират загуби.

"Предлагаме опростена процедура, при която ще бъде подготвена справка, тази справка ще зададе типовете разходи и приходи, които трябва да бъдат отчетени чрез съответните документи и по този начин ние можем да продължим нататък. Единственият начин е да се разберем как да бъдат подпомогнати, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак", заяви премиерът Денков.

А по-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува решенията на кабинета в сектора.

"Признавам си, не приемам тона вчера на Министерския съвет, на министър-председателят, който е на принципа разделяй и владей. Насъскване на едни групи земеделски производители срещу други. Още повече проблеми има. Проблеми има с реализирането на зелената сделка. Това е основен проблем повече за производителите в Западна Европа", каза Илияна Йотова.

Национален фермерски протест ще има и утре в цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директор в Атлетико Мадрид заменя Карл-Хайнц Румениге в изпълнителния комитет на УЕФА
Директор в Атлетико Мадрид заменя Карл-Хайнц Румениге в изпълнителния комитет на УЕФА
Арда победа Рубин Казан в контрола в Турция
Арда победа Рубин Казан в контрола в Турция