НОВИНИ

В Германия отглеждат ГМО прасета за трансплантация на сърце на хора

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:53, 04.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Германски учени отглеждат генномодифицирани прасета, чрез които да създават донори за трансплантиране на сърца на хора. До момента в света има само едно подобно постижение - миналия месец американски лекари присадиха успешно сърце от прасе на човек. Учените от Мюнхен се надяват да направят първите изпитвания с хора след около три години.

Екипът от мюнхенския университет "Лудвиг-Максимилиан" разполага с ферма, в която при строги мерки за хигиена отглеждат порода прасета от Нова Зеландия. Тъй като са по-малки, сърцата им са по-съвместими с човешкото тяло. Освен това не страдат от някои вируси. Ръководителят на екипа професор Екхард Волф работи от 25 години в областта на ксенотрансплантациите - присаждане на тъкани или органи от животни на хора.

"Ние модифицираме генетично прасетата донори, за да не бъдат отхвърляни техните органи след присаждането на хора. Правим го, като изключваме три гена на прасето и добавяме поне два човешки гена", заяви Екхард Волф от университета "Лудвиг-Максимилиан".

При първата по рода си операция, извършена в Балтимор, неизлечимо болен човек получи сърце от клонирано прасе с 10 генетични модификации. В Мюнхен залагат на по-различен подход.

"Самото клониране може да даде странични ефекти. Затова ние ще клонираме само първоначалните животни и ще създаваме следващите поколения от донори чрез развъждане", заяви Екхард Волф от университета "Лудвиг-Максимилиан".

Според противници на ксенотрансплантациите животните не бива да стават източник на резервни части за хората. За много хора, чиито органи спират да функционират, присаждането е единственият шанс, който някои не успяват да дочакат. В края на миналата година списъкът на чакащите в Германия наброява 8500 души по данни на Фондацията за трансплантация на органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейгин зае второ място след кратката програма на "София Трофи"
Фейгин зае второ място след кратката програма на "София Трофи"
Марица записа 125-а победа в НВЛ
Марица записа 125-а победа в НВЛ