НОВИНИ

Железниците се обединяват в обща компания, отчитат 421 млн. лева загуби

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:44, 04.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ще се пътува ли по-бързо и по-комфортно с влак? Железниците се обединяват в една обща компания. Засега не се планира бързо увеличение на скоростите на движението на влаковете, но ще се работи за по-стриктно спазване на разписанието и подобряване на обслужването. БДЖ ще привлича повече пътници със сервиране на вино, интернет и чисти вагони.

Подобни гледки не са изненада за пътуващите в БДЖ. Редица други проблеми изтъкват пътниците, натрупани през годините.

Всичко това обаче ще остане в миналото. Транспортният министъра Николай Събев се закани да превърне държавните железници в просперираща компания. Първа стъпка - обединение на пътнически товарни превози.

Сняг и студ в бързия влак Варна - София

"Променяме БДЖ, така че да превозва чисто безопасно и приятно. Променяме го, така че да се върне на пазара на товарни и пътнически превози. Европа е на релси, Европа е зелена и ние искаме България да е там", заяви Николай Събев, министър на транспорта.

Проблемите в размер на над 400 млн. лв. не се отричат от ръководството на настоящия "Холдинг БДЖ".

"Състоянието на Български държавни железници е критично. Те се намират на дъното, не само във финансово отношение, но и по отношение на технологичния капацитет", заяви проф. Йордан Мирчев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ".

Сливането на компаниите, повишаването на производителността и увеличаването на пазарния дял е формулата за възстановяване на финансовото състояние на компания и подобряване на обслужването за пътниците.

"Ще готвим 5-годишни програми. Нещо, което за първи път ще се случи. 5-годишни програми за устойчиво развитие на българските държавни железници", заяви проф. Йордан Мирчев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ".

До 2023 година БДЖ трябва да бъде в "цветущо" финансово състояние, а през 2024 г. компанията вече няма да иска пари от държавата. Вместо това ще излезе на европейските капиталови пазари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор за закона за държавния бюджет в правна комисия
Спор за закона за държавния бюджет в правна комисия
Нов случай на агресия: Мъж нахлу в кабинет за имунизации във Враца и заплаши с юмруци
Нов случай на агресия: Мъж нахлу в кабинет за имунизации във Враца и заплаши с юмруци