НОВИНИ

Спор за закона за държавния бюджет в правна комисия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:50, 04.02.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Съдиите по вписванията влязоха в спор с управляващите заради преходните и заключителните разпоредби в Закона за държавния бюджет. С тях съдиите по вписванията се заличават и вписването на Нотариални сделки с имоти става от съдебно-охранително в административно производство.

Текстовете бяха атакувани и от Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС на заседанието на парламентарната правна комисия.

Ива Митева от "Има такъв народ" заяви, че няма да подкрепят преходни и заключителни разпоредби, които не касаят бюджета и изрази несъгласие със заличаването на съдиите по вписванията.

Председателят на правната комисия Милен Матеев каза, че проблемът ще бъде решен между първо и второ четене на Закона за бюджет 2022.

Смятаме, че промените са значителни и имат нужда от отделна законодателна регламентация. Както и от повече време за обществено обсъждане и изслушване на становищата на всички засегнати от тази реформа страни. Така че нашето предложение, което ние се ангажираме да направим между двете гласувания на Закона за държавен бюджет за 2022 г., тези параграфи да отпаднат от преходните и заключителните разпоредби на Закона, каза Милен Матеев, председател на парламентарната комисия по Конституционни и правни въпроси.

Основното, което ни притеснява, че едно производство със 100-годишна история се променя с лека ръка. Освен всичко останало, това е съдебно-охранително производство, което се развива по ГПК. Това производство не може просто така да бъде превърнато в административно изобщо без обществено обсъждане и дебати. Без позицията на нашата асоциация и всички заинтересовани гилдии, каза Десислава Михайлова, председател на Асоциацията на съдиите по вписванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петте смени на мач стават постоянни от следващия месец
Петте смени на мач стават постоянни от следващия месец
Железниците се обединяват в обща компания, отчитат 421 млн. лева загуби
Железниците се обединяват в обща компания, отчитат 421 млн. лева загуби