НОВИНИ

Знаем ли достатъчно за Гоце Делчев?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:42, 04.02.2022
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

В деня, в който честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев, си задаваме въпроса: Знаем ли достатъчно за него?

Защо става революционер и неформален лидер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, защо се откроява сред останалите борци за освобождението на Македония и Одринска Тракия, защо гробът му e в Скопие и защо до ден днешен спорим за него със Северна Македония?

Георги или Гоце Николов Делчев се ражда на 4 февруари 1872 г. в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Учи в Солунската мъжка гимназия, където е силно повлиян от делото на Христо Ботев, участва и в таен революционен кръжок с Даме Груев и Гьорче Петров.

"Цялата среда, в която Гоце Делчев се формира като личност, е подчертано българска патриотична среда", казва доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

През 1891 г. Гоце Делчев постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен - това предопределя и по-нататъшния му път на революционер.

"Някъде от 1895 година той всъщност се включва във вътрешната организация, той не е сред нейните учредители, но малко след учредяването на вътрешната организация влиза в редовете ѝ и много бързо се превръща в основна фигура в нея, в неформален лидер на организацията", разказва доц. Михаил Груев.

Като член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Гоце Делчев подготвя и изпраща чети към Македония като така масовизира движението. Той не е лидерът на организацията, но за нас е най-известният ѝ представител.

"Може би причината трябва да търсим в неговия характер, така както подчертава и първият му биограф Пейо Яворов, Гоце е изключително контактен човек, човек отворен, открит, лъчезарен, човек, който печели със самото си поведение", допълва доц. Михаил Груев.

"Такава и толкова дълга народна любов аз познавам при много малко случаи. Явно много са го обичали хората още от едно време и такъв огън е запалил, че той гори вече над 100 години", разказва праплеменникът на Гоце Делчев Христо Христов.

В Благоевград се проведе кулминацията на честванията за 150 години от рождението на Гоце Делчев

През 1903 г. Солунският конгрес на организацията решава да избухне въстание на българите от Македония и Одринско, останали под османско владичество. На 4 май, месеци преди началото на Илинденско-Преображенското въстание, край село Баница, Серско, четата на Гоце Делчев е обградена от турска потеря и той е убит. Гоце е само на 31 години.

"Османският офицер, който ръководи потерята е негов състудент, Ахмед Тефиков, от Военното училище, с който така е известно, че са имали дори приятелски отношения, но на война като на война", допълва доц. Михаил Груев.

Гоце Делчев е погребан при село Баница. Започва обаче одисеята с неговите кости. По време на Първата световна война те са извадени, пренесени са в София и са погребани в семейния гроб на Делчеви.

По-късно са пренесени в сградата на Македонския дом. През 1946 г. комунистическият режим дарява костите на Гоце на новосъздадената Народна република Македония в рамките на Югославия. Сега гробът на Гоце Делчев е в Скопие.

"Това е символен жест, че Гоце повече не е наш, но това е жест на комунистическия режим, с който мисля, че много малко хора в България днес се идентифицират", коментира доц. Михаил Груев.

И така, чий е Гоце, за какво се е борил той - за присъединяване на Македония към България или за независима Македония?

Михаил Груев смята, че Гоце Делчев трябва да бъде мислен в неговата среда и неговия контекст.

"В онази епоха няма противоречие между термините българин и македонец, няма никакъв проблем Гоце да бъде етнически българин, какъвто той недвусмислено се декларира, и едновременно с това да бъде македонец в политическия смисъл на това понятие... Няма нужда да го делим, самата личност на Гоце Делчев е именно въплъщение на това, за което настояваме, за обща история", смята доц. Михаил Груев.

В Северна Македония обаче се опитват да адресират съвременни реалии назад към миналото, казва Груев, и със задна дата да сменят етническата идентичност на Гоце Делчев. Но едно е ясно - ние трябва да продължим да почитаме Гоце Делчев, а всичко останало е политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Дипломати от над 10 западни държави бойкотираха откриването на Олимпийските игри
От нашите пратеници: Дипломати от над 10 западни държави бойкотираха откриването на Олимпийските игри
17 българи ще се борят за медалите на международния турнир по фехтовка „Аспарухов меч“
17 българи ще се борят за медалите на международния турнир по фехтовка „Аспарухов меч“