НОВИНИ

В Иран подготвят погребението на президента Раиси и външния министър

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:02, 21.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

В Иран започнаха траурните церемонии след смъртта на президента Ебрахим Раиси, на първия дипломат Хосеин Амир-Абдолахиан и на останалите петима души, които загинаха, след като хеликоптерът, в който пътуваха, се разби.

Хиляди се включиха в траурната процесия по улиците на Тебриз. Почитането на паметта на загиналите започва оттам, защото хеликоптерът, в който бяха иранският държавен глава и придружаващата го делегация, се разби близо до града. По улиците премина специално пригоден тежкотоварен автомобил с ковчезите на загиналите.

В първия от петте траурни дни хиляди се стекоха и по централните улици и площади на иранската столица. Мнозина носеха портрети на Ебрахим Раиси и на другите, загинали в катастрофата.

На специално заседание на Съвета на експертите - държавен орган, който избира висшето ръководство на Иран, също беше отдадена почти на жертвите. След химна беше произнесена заупокойна молитва. Траурни шествия са предвидени още в градовете Кум, Бирджан, столицата Техеран.

Според ирански медии, които цитират същинското погребение на Ебрахим Раиси, ще се състои на 23 май в родния му град Мешхед. В следващите 50 дни трябва да бъдат организирани президентски избори. Според анализатори, ще има напрежение сред високите етажи на властта в Иран.

"Смъртта на президента означава несигурност сред високите политически ешeлони в Иран. Ситуацията става още по-рискова, ако Израел реши, че в следващите няколко седмици Иран ще бъде зает с вътрешните си въпроси - избори, съставяне на правителство. А това означава възможност за увеличаване на натиска върху Иран и съюзниците му в региона, като Хизбула в Ливан. Ситуацията има потенциала да ескалира, защото обикновено иранците когато са слаби и уязвими, са и агресивни", коментира политологът Али Ваез.

Следващите дни ще бъдат изпитание и за консервативните кръгове в страната, които искат да покажат, че промяна в Иран няма да настъпи, коментират още експерти. И напомнят, че управлението на Ебрахим Раиси не беше еднозначно, и както много привърженици, той имаше и много критици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Липса на спасители и концесионери - много плажове във Варна може да останат неохраняеми
Липса на спасители и концесионери - много плажове във Варна може да останат неохраняеми