НОВИНИ

В Комисията за защита от дискриминация е постъпил сигнал срещу поправките в Закона за образованието

В Комисията за защита от дискриминация е постъпил сигнал срещу поправките в Закона за образованието
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 23.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

В Комисията за защита от дискриминация е постъпил сигнал от физическо лице срещу поправките в Закона за предучилищното и училищното образование и приетите промени, които забраняват в училище да бъдат обсъждани теми, свързани с ЛГБТ общността. Това съобщиха от пресцентъра на комисията.

Сигналоподателят смята, че този закон нарушава основни принципи на равенството и правата на човека, както са закрепени в Конституцията на Република България и европейското право, се посочва в прессъобщението.

Парламентът прие забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на "Възраждане". Дебатите продължиха около четири часа.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ почита Тодор Колев със специална седмица, посветена на актьора
БНТ почита Тодор Колев със специална седмица, посветена на актьора