НОВИНИ

В парламента: Обиди и изгонване от зала заради неносене на маски

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:26, 11.02.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандал в парламента заради неносенето на маска от отделни депутати. Спас Гърневски от ГЕРБ беше наказан с порицание, а Павел Шопов от "Атака" е отстранен за едно заседание.

Отдавнашният бойкот на депутата от "Атака" да не слага маска още в началото на заседанието нагнети напрежение и така на няколко пъти през деня.

"Г-н Шопов, застрашавате живота на колегите си като не носите маска. Моля, квесторите дайте маска на г-н Шопов или го помолете да напусне залата", заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Часове по-късно удължаването на парламентарния работен ден наложи председателят на една от комисиите да обясни, че я отлага. Докато говореше с колегите все още без маска, след изказване, последва обида към него.

От БСП веднага реагираха.

"Ще ви чуем, но преди да се изкажете аз съм взел решение ще накажа г-н Гърневски с порицание, не протестирайте г-н Гърневски и г-н Шопов за предизвикателното и неколегиално отношение", каза Емил Христов, зам.-председател на НС.

"Наказанието, което би трябвало да наложите на г-н Гърневски за всичките му провинения назад във времето и за днешното най-вече, е отстраняване от пленарно заседание, и то не едно, поне три", каза Георги Свиленски от ПГ на БСП.

След първоначален отказ председателстващият все пак даде думата на наказаните.

"Ние сме длъжни да имаме железен ред, никой в този парламент и в тази зала не може да нарушава заповедите на българското правителство. Другото е анархия и в този случай комунистическа анархия", заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

"И стига сте пращали в дома ми полицаи да ми връчват акт, аз искам актът да ми бъде връчен тук в Народното събрание", каза Павел Шопов.

Шопов отказа да напусне трибуната и беше отстранен от зала за едно заседание.

След това БСП напусна залата със заканата да събира подписи за отстраняването на Емил Христов. Така те не участваха в гласуването на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. БСП и ДПС изразиха идентично мнение по нея.

"Няма логика едни да гласуват програмата, а други да я изпълняват", каза Кольо Милев от БСП.

"Що се касае до един стратегически документ е целесъобразно това да остане за следващото Народно събрание", каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

"Тази програма ни дава бъдеще, тази програма дава увереност на хората, които ще работят с сферата на отбраната", каза Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС.

В крайна сметка парламентът реши Въоръжените сили да поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, от които 3000 доброволен резерв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият зам.-председател на ДПС: Д-р Доган има много по-специално място в партията
Новият зам.-председател на ДПС: Д-р Доган има много по-специално място в партията
Защо Атанас Скатов не успя да изкачи К2? Дойчин Василев и Петко Тотев за разума и опита в планината
Защо Атанас Скатов не успя да изкачи К2? Дойчин Василев и Петко Тотев за разума и опита в планината