НОВИНИ

Проучване: Под 15% от родителите са съгласни учениците да бъдат тествани за COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 11.02.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Още
Слушай новината

Под 15% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани в училище с антигенен тест. Това показва проучване на Министерството на образованието сред родители на ученици от 1-ви до 12-и клас. В анкетата са участвали почти 80% от родителите. Днес стана ясно, че доброволното изследване ще се прави на място в училище, а не в специална лаборатория. Децата в детските градини и яслите няма да бъдат подлагани на тест.

По данни на просветното министерство в анкетата са участвали 76,67% от родителите на ученици от 1-ви до 12-и клас. И едва 14,65% са заявили съгласие. Защо се получава така - част от родителите казват, че не виждат смисъл, друга част се притесняват от самото изследване. А идеята на здравните власти е чрез скрининг с бързите тестове, които не включват употребата на игли, да бъдат открити безсимптомни носители на вируса.

Кольо Георгиев е родител на третокласник. И е от онези 85% анкетирани, които не желаят детето им да участва в скрининг програмата на здравното министерство.

"По две причини - мисля, че е още рано и децата, малките, по-трудно се разболяват и мисля, че ще е стресиращо за тях, децата се страхуват много от игли, от това нещо да ги докосва", казва Кольо Георгиев.

Заради неочакваната за министерството масово негативна реакция на родителите, моментната снимка на заболеваемостта в училищата изглежда все по-трудно осъществима.

"Това, което ние разбрахме всъщност, е, че сме направили комуникационна грешка като сме подали неправилно информацията към тях или е стигнала по неподходящ начин или сме останали неразбрани", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Въпросите, които си задават родителите, наистина са много, както и неразбирането какво представлява самото изследване и защо се прави.

"Отказах да бъде тестван, тъй като нямаше никаква яснота по въпроса. Пуснаха ни анкетата в понеделник, трябваше да отговорим буквално за няколко часа, без да има яснота къде ще се тестват децата, от кого ще се тестват", коментира родител от Благоевград.

"Това е доброволен акт, ако един родител иска да получи информация, той може да попита за всичко, ако обаче не желае да бъде направено такова изследване, чисто и просто пише "не" и точка по въпроса", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

МОН отговори на най-честите въпроси за тестването на учениците за коронавирус

Взимането на секрета е безболезнена и не опасна процедура. Отнема не повече от 10 секунди, обяснява ни д-р Недялко Калъчев. Резултатите са готови до 15 минути и показват дали има активна инфекция, а не антитела от прекарано заболяване.

"Защо се прави скрининг - за да хванем ранни случаи, безсимптомни, да ги изведем от средата и да намалим риска за останалите", обясни доц. Ангел Кунчев.

"Оказа се, че родителите са си представяли, че нашата цел е да затворим училищата. Не, категорично! Нашата цел е учениците да стоят в училище", допълни здравният министър Костадин Ангелов.

По данни на министерство на образованието скринингът сред учителите е обхванал едва 30% от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотивите "Хан Крум", "Хан Омуртаг" и "Хан Пресиян" от днес са в състава на БДЖ
Локомотивите "Хан Крум", "Хан Омуртаг" и "Хан Пресиян" от днес са в състава на БДЖ
Терзийски: Спецификациите на автомобилите за МВР бяха занижени
Терзийски: Спецификациите на автомобилите за МВР бяха занижени