НОВИНИ

12 области у нас вече са в „червена зона“ по заболяемост от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 11.02.2021
7425
Чете се за: 06:42 мин.
Още
Слушай новината

При достигане на 200 на 100 000 новозаболели веднага ще последва промяна на мерките. Това съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас проф. Костадин Ангелов. В началото той отбеляза, че през последните седмици се наблюдава трайна тенденция за покачване на новите случаи. В момента дневната заболеваемост у нас е 143 на 100 000 души.

„За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа“, заяви министърът.

За сравнение мерките у нас са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеямост и смъртност в сравнение с нивата в ЕС, подчерта проф. Ангелов и допълни, че за последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на сто, а за интензивни – 38%. По-висока е заетостта на болничните легла в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

57 учители са дали положителни проби за коронавирус при масовото тестване. Общо са направени 23 007 теста, съобщи още здравният министър. Сред непедагогическия персонал положителните проби са 17, при направени общо 6327 теста.

„Всички ние като екип, които стоим пред вас, плащаме изключително висока цена, но единствено по този начин можем да извоюваме победа над този вирус. В момента се намираме в световна криза“, обърна се здравният министър проф. Костадин Ангелов и допълнил, че вероятно това, което се случва в Европа и България, е начало на трета вълна на разпространение.

В България 12 области вече са в „червена зона“ по разпространение на коронавируса. Други 12 са в „оранжевата зона“, и само 4 са в „жълта зона“ - Видин, Добрич, Разград, Търговище, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Темпът на нарастване все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността“, обясни доц. Кунчев.

Няма данни дали връщането на учениците в класните стаи е причина за увеличаване на ръста на новозаболелите, докладва министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че решенията се взимат на момента спрямо ситуацията, но отново защити идеята за присъствено обучение на децата.

Просветното министерство отговори на въпроси за тестването на учениците за коронавирус

„Спорен е въпросът коя среда колко допринася за увеличаване на коефициента на заразяване. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимодействие“, отбеляза той и поясни, че близо 650 000 деца и ученици в момента са в училище.

„Изследванията показват, че колкото са по-малки децата, толкова по-малко индивидуално заразяват. Проблемът не е толкова детето, колкото класната стая като среда на взаимодействие", посочи министърът.

Данните от януари сочат, че началният и предучилищният етап сравнително малко са допринесли за нарастване на заразата. „Поехме риск с по-големите ученици. Казахме, че образованието е приоритет и ценност и си заслужава да поемем този риск. Ако ситуацията се влоши, ще се откажем от графика, той не е самоцел. Целта ни е максимум присъствено обучение. Решаваме в движение една оптимизационна задача с неизвестни параметри“, отбеляза Красимир Вълчев.

Днес се очаква да пристигнат 6000 дози от ваксината на „Модерна“. Очакваме и 31 200 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов. До края на февруари в страната ни трябва да пристигнат общо 260 000 дози от „Астра Зенека“ и още 100 000 от другите ваксини, поясни той.

Здравният министър потвърди, че продължава работата по изготвянето на медицински протокол за провеждането на изборите. Той припомни, че е поел ангажимент документът да бъде готов 45 дни преди датата на вота. „Очакваме бележките на ЦИК до края на тази седмица. Окончателният вариант ще бъде представен не по-късно от 18 февруари“, увери проф. Ангелов.

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии

„Имаме притеснения по отношение на възможността да бъдат ваксинирани всички членове на секционните избирателни комисии. Това не зависи от Министерството на здравеопазването. Ние отправихме един апел, ако може секционните избирателни комисии да бъдат определени по-рано, това зависи от закона“, каза министърът.

„Написали сме писма до ЦИК, в които молим чрез разговори с парламентарно представените сили, които ще излъчат представители, които по закон имат право да бъдат членове на секционните избирателни комисии, да посочат тези хора максимално бързо. Нашата цел е не по-късно от 5 март да извършим първата доза на ваксината, за да имаме време да поставим и втора доза. И след това да има време да се постигне т.нар. напрегнат имунитет, за да може той да бъде ефективен по време на изборния ден през април. Очакваме отговора на ЦИК“, разясни проф. Ангелов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиция “БСП за България” внесе документи в ЦИК
Коалиция “БСП за България” внесе документи в ЦИК
Българската смесена щафета остана 15-та на Световното по биатлон
Българската смесена щафета остана 15-та на Световното по биатлон