НОВИНИ

В Пловдив: Гласуваш и се ваксинираш

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 14.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив секционни избирателни комисии са разположени и в сградата на Регионалната здравна инспекция, където обичайно през почивните дни работи ваксинационен кабинет. Сега хората, които отиват да гласуват, ще имат възможност и да се имунизират срещу COVID, ако все още не са го направили.

През последните дни в сградата на регионалната здравна инспекция бяха извършени ремонти и преоборудване, за да се осигури добра организация за изборния ден. Подменяха се осветителни тела, очертаваха се коридори с указани посоки на движение, така че да не се смесват потоците хора.

"Има отделни входове където ще влизат хората, които са за изборите и съвсем отделен вход на първия етаж в отдел по епидемиология – там ще бъде изнесен временно само за този ден имунизационния пост", заяви д-р Аргир Аргиров, зам.-директор РЗИ-Пловдив.

Наред с планираните проверки по обществени обекти, здравните експерти са в готовност да се отзовават и на сигнали на избирателните комисии за спазване на противоепидемичните мерки. В 16-та РИК Пловдив-град са изготвили график, по който представителите на секционните комисии да пристигат в палатите на Международния панаир, така че да няма голямо струпване на чакащи.

"Ние сме осигурили двойно повече пространство от необходимото, с оглед на това, при изчакването при отчитане на резултатите в палатата, СИК-вете да имат достатъчно разстояние един спрямо друг", каза Ивайло Василев, председател РИК 16.

В съседната палата на Международния панаир ще пристигат членовете на избирателните комисии от 17-те общини на пловдивска област. От 17-та РИК са взели оперативно решение те да разрешават преминаването към гласуване с хартиени бюлетини в случай на дефектирала машина. Така ще се избегне спиране на гласуването за дълго време.

"На предходните избори трябваше да се чака решение на ЦИК, което забави много членовете на СИК – тъй като спира един процес и може 2 - 3 часа да няма обратна връзка и да се вземе решение на ЦИК", коментира Дарина Тодорова, председател на РИК 17.

На последните избори в две секционни комисии в града преминаха на хартиени бюлетини, заради развалени машини, докато в областта това се случи на три места.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически проблеми с машините - къде се преминава към хартиен вот
Технически проблеми с машините - къде се преминава към хартиен вот
Трима души загинаха при пожар в ковид отделение в Сливенската болница
Трима души загинаха при пожар в ковид отделение в Сливенската болница