НОВИНИ

В сянката на войната: Отменени са всички празненства по Светите земи

bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 24.12.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Посрещаме най-святата нощ в сянката на войната. Коледните празненства навсякъде по Светите земи са отменени заради конфликта между Израел и Хамас.

Във Витлеем - градът, смятан за родното място на Исус Христос, тържества по случай Рождество няма да има. Традиционните шествия са отменени, магазините и пазарите са затворени. От началото на годината районът е бил посетен от близо два милиона и 300 хиляди туристи. След избухването на войната между Израел и Хамас през октомври, обаче, туристи почти няма.

"В целия свят празнуват Коледа тази година, но не и във Витлеем, не и в родното място на Исус Христос. Витлеем отбелязва Коледа с тъга и мъка, заради случващото се в Газа и във всички палестински територии", каза Рула Майах, палестински министър на туризма.

Вместо обичайната сцена на Рождество Христово, позната добре на християните с ​​традиционните фигурки, които пресъздават святото семейство, църквите във Витлеем тази година поставиха моделите сред развалини и бодлива тел в знак на солидарност с хората от Газа.

Мерките за сигурност във Витлеем са повишени. Провеждат се само църковните служби. Среднощната литургия на 24 декември ще бъде отслужена от Латинския патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала в църквата "Рождество Христово".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдни вечер в Рилския манастир (Снимки)
Бъдни вечер в Рилския манастир (Снимки)
За първи път: Украйна се подготвя за посрещне Рождество на 25 декември
За първи път: Украйна се подготвя за посрещне Рождество на 25 декември