НОВИНИ

Спасителите и спасените на 2023: Пет истории за доброто

Представяме ви някои от най-запомнящите се истории и герои от тази година

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 24.12.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Общество
Слушай новината

В навечерието на Рождество, когато християнският свят очаква появата на Спасителя, ви срещаме с ангелите, които са сред нас. С хората с големи сърца, които без да са светци, са спасители за други хора, с човеците с главно "Ч", благодарение на които много семейства тази вечер ще празнуват заедно.

"Задавах си въпроса това ли е краят, но докторът, който беше в "Спартана", беше изключително мил човек. Взаимно се гледахме в очите и постоянно ми казваше "спокойно, всичко ще бъде наред".

Това разказва Господинка Господинова - майка на три деца, която живее своя втори живот благодарение на армията от военни и лекари.

"Беше в изключително тежко състояние, на системи и просто трябваше да направим тази евакуация за спасяването на нейния живот", обясни старши лейтенант д-р Радослав Белчев.

След кацането Господинка е транспортирана в "Майчин дом". А днес е до децата си.

На хиляда километра от родината друг български лекар се превръща в спасител за непознат човек. Анестезиологът Веселин Йолов прекарва часове между пропадналите бетонни плочи, докато спасява пострадал от разрушителното земетресение в Турция.

"Наложи се 7-8 метра да се лази. Надали има човек, който да не го е страх в такива ситуации. И в момента, в който стигнах до човека, когато видях, че е в безпомощно състояние, този страх се притъпи", сподели д-р Веселин Йолов, анестезиолог в Медицинския институт на МВР.

В руините на разрушените сгради в Турция заедно с хората в помощ на пострадалите са и 5 български кучета.

"Ние не сме ги виждали да работят толкова мотивирано, толкова дълго и толкова ентусиазирано", каза Атанас Уков, ПСС-Банско.

"Всички направихме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините", добави Благой Максимов, ПСС-Разлог.

Днес, благодарение на други сърцати хора, своя втори живот живее и новородено бебе. През септември полицаите от Ветово Йордан Стефанов и Ивайло Иванов помогнаха за спасяването на 6-дневно бебе, което е спряло да диша.

"Жената в ръцете имаше малко бебе. Помоли ни за помощ, като ни каза, че детето е спряло да диша", каза мл. автоконтрольор Йордан Стефанов, РУ – Ветово.

"Всичко мина като на лента, като на филм. Адреналинът беше висок. След като лекарката успя да го върне към живот, то проплака и тогава се почувствахме много щастливи. Това е най-голямата награда за нас - детенцето е живо и здраво. ст. полицай Ивайло Иванов.

А за доброто значение нямат професията, полът или възрастта. Доказват го три деца от Белослав, които вече са герои в очите на възрастните, след като сами успяват да спасят от опожаряване къщи и постройки в градчето. Подават сигнал до 112, и въпреки че първоначално не им вярват, Трите момчета не се отказват - звънят оново и отново, а през това време и гасят огъня.

"Много опасно беше, но се предотврати. …Тогава вече се успокоих, казах си свърши всичко, нама нищо вече. Защото се бях стреснал много, обаче хем ми беше добре че сме спасили околността, не е станало нещо, само изгоряла трева", каза Андрей.

С изгаряния, но причинени от мълния успява да се пребори друго дете. Сърцето на 8-годишния Георги днес бие благодарение на родителите му и лекарите в Бургас.

"Като гръм от ясно небе го просто го удари светкавицата. Веднага започнахме да го реанимираме, на два пъти го връщахме към дишане на плажа, но не ставаше. Един господин ми го изскубна от ръцете и тръгнахме към кола", разказа Георги Тодоров, баща на детето.

"Детето престоя в реанимация около седмица, защото беше прието в критично състояние", посочи д-р Кирил Симеонов от отделението по хирургия към УМБАЛ-Бургас.

"Един такъв щастлив финал осмисля много други неуспехи, много други неудачи или осмисля трудностите в професията, с които ние се сблъскваме ежедневно", коментира д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Сега 8-годишният Георги следва мечтите си.

БНТ: Какъв искаш да станеш?

- Футболист!

В навечерието на Рождество Христово, когато светът е притихнал в очакване на своя Спасител, припомнихме малка част от лицата на спасените и техните спасители през изминалата година, за да отпразнуваме отново доброто и вярата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път: Украйна се подготвя за посрещне Рождество на 25 декември
За първи път: Украйна се подготвя за посрещне Рождество на 25 декември
Единият от откритите пистолети в бургаското море вероятно е от Руско-турската война
Единият от откритите пистолети в бургаското море вероятно е от Руско-турската война