НОВИНИ

За дадената и получената любов: Катя, която промени съдбата на двете си приемни деца

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:09, 24.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка година повече от 1000 деца са изоставени от родителите си или остават сираци. Докато се намери трайно семейство за тях - осиновители или, при възможност, връщането при родното семейство, за тях се грижат приемни родители.

В момента около 1500 деца са настанени при приемни семейства. Това е история за получената и дадената любов. Как една пенсионирана медицинска сестра "спасява детството" на деца, лишени от грижа? И как спасените се превръщат в спасители?

"Ето това е Марийчето, това съм аз".

Това са Катя Младенова и нейните приютени деца.

"Това е от първия ден, къде съм я взимала. Ето, Марийче с внука и внучката. Ето тук - първият рожден ден. Ето тук - на Коледа и така решихме да запечатаме със снимки в албума, за да си има за спомен, защото мислехме, че ще я осиновят и нея, но тя си остана у дома и до днес си е при мен", разказва Катя.

Първи в дома и сърцето на Катя влязъл Боян. Бил само на три.

"Двете внучета (ми казват) "бабо, бабо", обаче той никога не сгреши да ми каже "баба". Все "мама".

Когато станал на шест, го осиновили. Заминал за Нидерландия.

"Във всеки джоб ми е сложил "Мамо, да си спомняш за мен". Дано да ме потърси някой път, че действително неговите думи аз никога не мога да ги забравя. Той ми е казал, че като стане на 18 години ще дойде да ме посети. Дано не ме забрави поне да ми се обади. Много, много искам. Много го обичам, като мое дете".

А Мария вече е на 20. Мечтае да стане акушерка - за да подава ръка на майките, които се колебаят дали да се откажат от децата си. Заради английския не я приели в университета.

"Сега ходи на уроци, подготвя се и догодина иска да влезе, да учи. Тая стая си е на Марийчето, това бюро, дето си е учила. Тук е спала и си е била 9 години. Аз не я пипам тази стая, за да ѝ е спомен като дойде, да си знае, че това си е нейната стая", споделя Катя.

Катя и любовта, приютена в джобче. За да остане.

"Тия деца ми върнаха живота. Не усетих тия години кога минаха и много съм доволна, много".

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единият от откритите пистолети в бургаското море вероятно е от Руско-турската война
Единият от откритите пистолети в бургаското море вероятно е от Руско-турската война
Григор Димитров надви Рубльов, но българинът и неговите съотборници се разминаха с трофея от демонстративния турнир в Абу Даби
Григор Димитров надви Рубльов, но българинът и неговите съотборници се разминаха с трофея от демонстративния турнир в Абу Даби