НОВИНИ

Ваня Григорова: Бюджетът на София е несоциален

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 13.09.2023
5428
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът на София е, меко казано, несоциален. Винаги в основата на проблемите е бюджетът - неговата структура, до колко се отделят достатъчно средства за публични услуги - детски градини и ясли, хосписи, заяви в студиото на "Още от деня" кандидатът за кмет на БСП и "Левицата" Ваня Григорова.

По думите ѝ, бюджетът на София трябва да се реформира така, че да отговаря на нуждите на софиянци. Бюджетът за тази година трябва да се подкрепи, но по-важният бюджет е този за 2024 г.

По отношение на "дупките" в бюджета на градския транспорт Григорова коментира, че няма държава, в която той да не се субсидира:

"Това, което трябва да се направи, са допълнителни вложения, така че да се закупят допълнителни автобуси, тролейбуси, трамваи за да се задоволят нуждите на столичните жители. Но ако не обърнем внимание на заетите в градския транспорт, няма да има кой да ги кара. Увеличение на заплатите, драстично подобряване на условията на труд, така че тези хора да бъдат мотивирани да работят пълноценно и да не си тръгват."

Според Григорова, бюджетът на София може да се увеличи през допълнителни субсидии, като тя даде пример с градове в Европа, в които градският транспорт е напълно безплатен и допълни, че тази мярка би имала както социален, така и екологичен ефект.

"Докато не създадем условия, достатъчно добър градски транспорт, няма как хората да оставят колите си. Около 80 хил. коли влизат ежедневно в столицата. Ако имаме достатъчно добър градски транспорт, тези хора няма да карат колите си и да се чудят къде да паркират."

По думите ѝ, когато човек иска да постигне нещо, той може да ползва както синдикални механизми, така и политически:

"От днес вече не съм служител на КТ "Подкрепа". По инициатива на президента Димитър Манолов, ние се разделяме, което не означава, че аз се разделям със синдикализма, защото синдикализмът не е професия, а е кауза и призвание."

По отношение идеята за "въздушни коридори" в София, Григорова уточни, че има предвид да се запазят съществуващите зелени коридори. Там, където има терени и те са зелени площи, трябва да се закупят от общината, за да останат такива и да спре презастрояването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша се раздели с националния селекционер Фернандо Сантош
Полша се раздели с националния селекционер Фернандо Сантош
Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация
Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация