НОВИНИ

Въпросът за абортите не беше директно засегнат на срещата между Байдън и папа Франциск

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:18, 29.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън разговаря с папа Франциск във Ватикана. Двамата проведоха необичайно дълга среща. Тя е на фона на дебата в Съединените щати за позицията на президента - католик за правото на аборт. Байдън заяви, че той лично се противопоставя на аборта, но и че не може да наложи възгледите си като лидер на изборна длъжност.

Час и 15 минути продължи срещата на американския президент Джо Байдън с папа Франциск във Ватикана. Това се смята за рекордна продължителност.

Байдън е в Италия със съпругата си Джил и делегация за срещата на Г-20 утре в Рим.

В изявленията на Белия дом и Ватикана не се засяга директно въпросът за абортите.

Байдън приветства папа Франциск за неговото лидерство в справянето с климатичната криза, както и за неговата активна подкрепа за гарантиране на край на пандемията. Американският президент благодари на понтифа за неговата подкрепа за бедните и страдащите от глад, конфликти и преследвания.

В официалното изявление на Светия престол се говори за "сърдечни дискусии" между двамата лидери по теми като защитата на планетата, COVID-19, миграцията, човешките права и свободата на вероизповедание.

Байдън подари на Светия отец бродерия от американски йезуити и получи мозайка, изработена в работилницата на Ватикана.

Американският президент дари още нещо, свързано с покойния му син Бо Байдън.

"Вие сте най-значимият защитник на мира, който съм срещал. С Ваше позволение бих искал да Ви дам тази монета. На лицевата ѝ страна има печат на Съединените щати. Какво е различното? Знам, че синът ми би искал да ви я дам, защото на обратната страна е емблемата на щата Делауеър и 261-ва част, в която той служеше. Традицията е - и сега се шегувам - следващият път като се видим, ако монетата не е у Вас, вие да почерпите", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Преди срещата на Г-20, Байдън се срещна и с президента и премиера на Италия Серджо Матарела и Марио Драги, както и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анхел Ди Мария вдъхнови ПСЖ за обрат над шампиона
Анхел Ди Мария вдъхнови ПСЖ за обрат над шампиона
Американското разузнаване: COVID-19 не е създаден като биологично оръжие
Американското разузнаване: COVID-19 не е създаден като биологично оръжие