НОВИНИ

Варна беше домакин на две регати

bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 08.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

През почивните дни Варна беше домакин на две морски състезания. Това са Регата "Порт Варна" и Детската ветроходна регата "Одесос".

Регатата "Порт Варна" се провежда за 46-и път и е най-старото състезание за килови яхти. Тази година участниците в надпреварата мериха сили в три класа, а гонките и 23-те лодки можеха да бъдат наблюдавани и от брега. Екипажът на "Проксима" е основно дамски, но се престраши да говори пред камерата мъжът на борда.

"От нашия клас няма много лодки. Ние бяхме присъединени към малко по- бързата дивизия. Времето изглежда доста свежо. Няма вълна", каза Свилен Дойнов, който е шкипер на ветроходна яхта "Проксима".

През първия състезателен ден 23-те лодки трябваше да изминат дистанцията от 12 мили, а днес - от 23 мили.

Два дена продължи и Детската ветроходна регата "Одесос" за деца от 7- до 18-годишна възраст. Традиционно в нея се включват всички ветроходни клубове в страната, които развиват детско ветроходство.

"Хубаво е, че тази състезателна дейност продължи, тренировките продължиха. Нашият спорт се провежда на открито и нямаше голяма колизия. Това състезание се провежда по програмата "Децата и спортният клуб" на Министерството на младежта и спорта. Амбицирани са всички, има състезатели, които участват за първи път - там емоцията е по-голяма, има и добри, които пък за постижение участват", обясни председателят на СК "Черно море Бриз" Росен Марангозов.

Календарът на Българската федерация по ветроходство продължава с Ветроходната регата "Кор Кароли" от 11 до 15 август - отново в акваторията на Варненския залив.

Репортери: Мариана Малева, Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противопожарен самолет се разби над гръцкия остров Закинтос
Противопожарен самолет се разби над гръцкия остров Закинтос
Шесто издание на фестивала "Опера на върховете: Белоградчишки скали"
Шесто издание на фестивала "Опера на върховете: Белоградчишки скали"