НОВИНИ

Семейство плаща по-висока такса смет в Пернишко, отколкото за дома си в Швейцария

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:29, 08.08.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Непосилна такса смет може да принуди Дом за възрастни хора да затвори врати. Случаят идва от село Подгорие, а задълженията на Дома към община Костенец възлизат на над 38 000 лева. Проблем с увеличението на такса смет има и в Пернишко, където се оказва, че семейство плаща по-висока такса смет, отколкото за дома си в Швейцария.

През 2016 г. София Мирчева се връща в България след 20-годишен престой в Белгия. Израснала в близост до село Подгорие, тя решава да купи сградата на старото училище в селото и да я превърне в дом за възрастни хора по всички европейски стандарти.

"За 2020 година такса смет е 6200 лева, 2021 година на същата оценка и данъчна основа таксата смет става 9600. Ние имаме един бобър и той ни стига да поема нашите отпадъци", обясни собственичката.

При определянето на такса смет на база данъчната оценка на имота и постоянно растящи ставки, София стига и до запор на сметките на Дома заради натрупани задължения.

БНТ: Има ли вариант, в който такса смет не се определя на база данъчна оценка?

"Не, няма такъв вариант. Държа да отбележа, че този начин на изчисление е проверен и от Сметната палата и е абсолютно точен. Той е съобразен с българското законодателство", каза началник отдел "Местни данъци и такси" към община Костенец Мариета Дакова.

А според сметките на община Костенец разходите ѝ за събиране и обезвреждане на боклука и почистване на общината са нараснали само за една година с 400 000 лева, което е обяснението на общината за вдигане на таксата смет. Това обаче не е изолиран случай, тъй като тази година се наложи и на община Перник да вдигне таксата смет за селата в общината.

"Община Перник никога не е правила правилна и истинска план-сметка. Само че ние, хитрувайки, сме поставили пред риск община Перник да изпадне в много интересна ситуация. Защото клетка 1 на нашето регионално сметище е вече пълна и община Перник трябва да изгради клетка 2 - тя е около 3,5 млн. Ние трябва да изградим и площадка за едрогабаритни отпадъци, защото всички знаем как в околностите на Перник постоянно се появяват едни незаконни сметища. Първият етап ще струва 750 000 лева", обясни кметът на общината Станислав Владимиров.

А реалната план-сметка означава и 9 пъти увеличение на такса смет за селата. Което пък води до парадоксална ситуация - семейство Ланге, което разделя времето и боклука си между пернишкото село Кладница и Швейцария, плаща по-висока такса смет тук, отколкото в една от най-богатите страни в света.

"Там разделяме разделно, но има и смисъл. Целият боклук, който е много малко, ние имаме там около 235 литрови плика на седмица. За тях плащаме годишно около 500 лева. Един имот, който е зелена ливада в Драгичево, за него тази година плащаме 1000 лева такса смет", разказа Елизабет Ланге.

Условия за ефективно разделно събиране на боклука обаче не е създала нито община Костенец, нито община Перник. Както и почти нито една община в цяла България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изплащането на пенсиите
Започва изплащането на пенсиите
Долна Митрополия посрещна тържествено Ивет Горанова
Долна Митрополия посрещна тържествено Ивет Горанова