НОВИНИ

Шесто издание на фестивала "Опера на върховете: Белоградчишки скали"

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 08.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

За шеста година Белоградчик е домакин на фестивала "Опера на върховете: Белоградчишки скали". В програмата на Софийска опера и балет са включени любими за публиката заглавия. Естествен декор за представленията са скалите, а сцената е издигната в изградената в тях белоградчишка крепост.

Фестивалът на операта и балета в Белоградчик е вече традиция, а за публиката начин да преоткрие шедьоврите на музикалното изкуство.

"Театрално-декоративните каменни титани, пред които се намираме ние, и публиката, която идва, за да се наслади на един истински синтез между природа и оперна драматургия, и балетна драматургия, са основанието и истинският мотив ние да сътворяваме шедьоврите на световната и българската оперна класика", каза директорът на Операта Пламен Карталов.

Фестивалът започна с операта на Верди "Аида", която покорява публиката от 150 години.

"Най-вече предполагам със своята екзотика, с това, че една покорена етиопска принцеса, която така временно е сломен и духът ѝ, и телесно... Като цяло това е произведение, което показва много аспекти от живота на хората. Борбата за свобода, борбата за любовта", коментира сопраното Радостина Николаева.

"Историята е изключително човешка. Тя докосва всяко сърце, а музиката на Верди е ненадмината", допълни диригентът Жорж Димитров.

Тази вечер е поредното представление на операта "Аида", а следващата седмица е посветена на балета. Ще има представления на "Лебедово езеро", "Кармен", "Болеро" и "Кармина Бурана".

Програмата на летния фестивал на Софийската опера и балета в Белоградчик продължава до 15 август.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна беше домакин на две регати
Варна беше домакин на две регати
Свързан ли е манастирът "Св. Богородица" край Варна с княз Борис Михаил?
Свързан ли е манастирът "Св. Богородица" край Варна с княз Борис Михаил?