НОВИНИ

Вашингтон се готви за най-големия протест срещу расизма

вашингтон готви големия протест расизма
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:23, 06.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
САЩ

Град Вашингтон се готви да посрещне днес най-големия протест срещу расизма от 25-ти май насам, когато полицай причини смъртта на чернокожия Джордж Флойд, предаде Ройтерс.

Властите в града очакват протестиращите да се съберат в центъра му, след като протестите в Ню Йорк не стихват вече 12-ти ден, а привържениците на антирасистките лозунги стават все повече.

Джордж Флойд, 46-годишен, почина на 25 май в Минеаполис, след като полицейски служител го прикова към земята с коляно до врата близо девет минути. Убийството предизвика дни на протести в Съединените щати срещу расизма, като се стигна до убийства в сблъсъците с полицията, както и до демонстрации по цял свят в подкрепа на жертвата.

Активисти в социалните мрежи съобщават, че протестът ще събере минимум половин милион души във Вашингтон днес.

"Имаме много публична информация, която предполага, че събитието в събота може да е едно от най-големите, които някога сме имали в града", каза шефът на полицията във Вашингтон Питър Нюзъм пред местните медии, добавяйки, че голяма част от центъра на града ще бъде затворен за движение от началото на деня.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър разпореди всички знамена в държавните институции да бъдат свалени наполовина от изгрев до залез в събота в чест на Флойд.

В петък се проведоха походи и събирания в Атланта, Лос Анджелис, Минеаполис, Маями, Ню Йорк и Денвър, докато протестиращи отново маршируваха пред Белия дом под дъжда в знак на протест срещу убийството на Флойд.

Нощните протести до голяма степен бяха мирни, но напрежението остана дори и след като властите предприеха стъпки за реформа на полицейските процедури.

Федерален съдия в Денвър заповяда на градската полиция да спре да използва сълзотворен газ, пластмасови куршуми и други устройства.

В Минеаполис демократичните градски ръководители гласуваха за прекратяване на практиката арестанти да се задържат, притиснати с коляно във врата.

В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо заяви, че полицейските доклади вече ще бъдат оповестявани публично, а техниките за задържане ще бъдат ревизирани из основи.

Очаква се в събота на много места по света да има протести срещу расизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холивуд възобновява работа на 12 юни
Холивуд възобновява работа на 12 юни
Протест срещу задължителната ваксинация в София (СНИМКИ)
Протест срещу задължителната ваксинация в София (СНИМКИ)