НОВИНИ

Свикват извънредния комитет "Кобра" във Великобритания заради продължаващите протести

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:33, 05.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вълната от протести и безредици във Великобритания продължава. През почивните дни са задържани най-малко 150 души след сблъсъци между полицията и протестиращи.

Днес ще се проведе среща на на комитета за извънредни ситуации "Кобра". Британският премиер Киър Стармър обеща, че участниците в безредиците ще понесат "пълната сила на закона".

"Това не е протест. Това е организирано, престъпно насилие и то няма място по нашите улици или онлайн. Хората в тази държава имат право да се чувстват сигурни. И все пак видяхме атаки срещу мюсюлмански общности, джамии, срещу други малцинства, нацистки поздрави по улиците, атаки срещу полицията, безсмислено насилие и нацистка реторика. Няма да се поколебая да нарека нещата с истинските им имена - крайнодясно насилие", каза Стармър.

В град Родъръм беше атакуван хотел, който приютява бежанци, търсещи убежище. Демонстранти хвърляха дъски по служителите на реда и ги пръскаха с пожарогасителие. Най-малко 10 полицаи са пострадали. Антимигрантски протести имаше в още няколко градове в Англия и Северна Ирландия.

Отделни демонстрации не прераснаха в насилие, имаше и контрапротести срещу крайната десница и в подкрепа на мигрантите. Напрежението на Острова ескалира, след като в социалните мрежи се появи невярна информация, че за смъртта на три малки момичета в Саутпорт е виновен радикализиран ислямски имигрант.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не стихват протестите в Бангладеш - десетки са загинали, хиляди - арестувани
Не стихват протестите в Бангладеш - десетки са загинали, хиляди - арестувани
Въвеждат задължителна дезинфекция на всички гранични пунктове заради чумата по животните
Въвеждат задължителна дезинфекция на всички гранични пунктове заради чумата по животните