НОВИНИ

Визитата на индийския премиер в Русия съвпадна с атаката в Киев и срещата на НАТО в САЩ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:42, 09.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Индия Нарендра Моди избра Москва за първото си задгранично пътуване след като започна третия си мандат през юни. Визитата съвпадна с руския удар срещу детска болница в Киев, предизвикал световно възмущение и със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Съкрушителен удар срещу мирните усилия нарече Володимир Зеленски прегръдката между индийския премиер и руския президент в Москва. Войната не може да реши проблемите, заяви пред домакина си Нарендра Моди, без да претендира за посредническа роля в украинския конфликт.

Трябва да намерим път към мира чрез диалог, призова Моди, като се въздържа от открити критики. Страната му получава евтин петрол и оръжия основно от Русия.

Владимир Путин, президент на Русия: "Вие се опитвате да намерите начини за разрешаване на украинската криза, преди всичко с мирни средства."

Русия и Индия си сътрудничат в отбраната от Студената война и въпреки, че Делхи купува оръжие и от Съединените щати, Франция и Израел, Москва си остава голям стратегически доставчик за Индия. През годините Русия предостави техническа помощ за изграждането на няколко атомни електроцентрали в страната с най-многобройно население.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия: "От десетилетия се възхищавам на уникалните отношения между Индия и Русия. Всеки път, когато индиец чуе думата Русия, първата му мисъл е за партньор на Индия и в добро, и в зло."

Днес Моди получи най-високото отличие на Русия - ордена "Андрей Първозвани" и нарече преговорите с руската делегация продуктивни. Освен сътрудничеството в различни организации, двете страни обсъдиха възможността за дългосрочно споразумение за доставка на нефт за Индия и подписаха девет документа за сътрудничество в различни области.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат летящи таксита в Париж за Олимпиадата
Пускат летящи таксита в Париж за Олимпиадата
Първа етапна победа за Яспер Филипсен на Тур дьо Франс
Първа етапна победа за Яспер Филипсен на Тур дьо Франс