НОВИНИ

ВМРО блокираха Кресненското дефиле в знак на протест заради Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 21.05.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Повсеместен и безсрочен национален протест обявиха в Кресна от ВМРО. Причината е темата Северна Македония и нейното членство в Европейския съюз. Протестът е под наслов "Не предавай Македония".

Събралите се блокираха движението по главен път Е-79 в района на град Кресна. Обявиха, че след това през целия ден ще се движат с автомобили с 20 км/ч в посока Кресна - Благоевград и обратно.

Причината за протеста е, по думите им, колебливата позиция на правителството и премиера Кирил Петков по отношение на Северна Македония и членството ѝ в ЕС. Вчера премиерът призова президента Радев да свика КСНС по темата. Именно срещу това искане се обявяват от ВМРО.

"Ще се опитат да променят позицията в посока "нека да ги пуснем да започнат да преговарят, после, ако такова, ще ги спрем". Това ние няма как да допуснем и няма как да се случи. Затова днес ние блокираме Кресна, предупредително към правителството. Съжалявам за затрудненията, които ще се получат, но в края на краищата Македония е национална кауза и за нея трябва да се правят някакви жертви, включително неудобства на пътя", заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Вархеи: Отново съм в София, за да намерим основа за започване на преговорите между РСМ и ЕС

Засега голям протест в София не се предвижда, но от партията заявиха, че през следващите дни планират протести по възлови пътища в страната и на граничните пунктове със Северна Македония.

Целта е България да не отстъпва от исканията си по спорните въпроси, заради които е наложила вето на преговорите на западната ни съседка за членство в ЕС.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с 15 щангисти на Европейското първенство в Тирана
България с 15 щангисти на Европейското първенство в Тирана
Един загинал и поне 40 ранени след мощни бури в Германия
Един загинал и поне 40 ранени след мощни бури в Германия