НОВИНИ

Войната в Украйна: Боеве в Донецк, Зеленски отстрани временно шефа на Службата за сигурност и главния прокурор

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:03, 18.07.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани от длъжност ръководителя на Службата за сигурност на страната Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Мярката е временна. Като причина за нея, Зеленски посочи стотиците случаи на разследвана държавна измяна и сътрудничество с Русия.

Иван Баканов и Ирина Венедиктова не са посочени като предатели на родината си, а като ръководители на организации, в които други служители са. Според президента случаите са стотици:

"Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни разследвания за държавна измяна и колаборационизъм на служители на прокуратурата, институции за досъдебно разследване и други правоприлагащи органи", заяви президентът Володимир Зеленски.

Сред случаите са и 60 служители, които са останали в територии, окупирани от Русия.

"Подобен набор от престъпления срещу националната сигурност и разкритите връзки между служителите на силите за сигурност на Украйна и специалните служби на Русия поставят много сериозни въпроси пред съответните ръководители. Днес взех решение да освободя главния прокурор от длъжност и да отстраня от поста ръководителя на Службата за сигурност на Украйна.", каза още Володимир Зеленски.

Баканов и Венедкнова са временно отстранени докато приключат разследванията, уточни заместник-началникът на президентската канцелария Андрий Смирнов.

Отстраняването на Баканов, приятел на Зеленски от детинство, и на Венедиктова, ключова фигура в разследването на руски военни престъпления, са най-големите политически уволненения от началото на руската инвазия. Те последваха задържането на бившия ръководител на Службата за сигурност в Крим Олег Кулинич, чието управление след анексията на полуострова се мести в Херсон. Кулинич е заподозрян в държавна измяна.

Федералната служба за сигурност на Русия има дълга история на опити да се внедрява. Всички разузнавателни агенции го правят. Това, което изглежда по-шокиращо, е степента, до която руското разузнаване е успяло, тъй като изглежда е подкопало отбраната на Украйна в решаващ момент, коментира Би Би Си.

Междувременно руската офанзива в Донецка област продължава. Двуетажна сграда в Торецк, в която са се крили хора, беше подложена на обстрел. Шестима души загинаха. Москва обяви, че в Одеса и край Покровск е унищожила оръжия, доставени от НАТО, включително съвременна ракетна система.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е разпоредил на армията да се съсредоточи главно върху унищожаването на украинските ракетни и артилерийски установки с голям обсег.

В ежедневната си сводка относно развитието на войната в Украйна британското военно разузнаване заяви, че Русия използва частната военна група "Вагнер", за да укрепи силите си по фронтовите линии в украинския конфликт. "Вагнер" е понижил стандартите си за набиране на членове и вече наема и хора с присъди, и такива, които са били поставяни в миналото в черни списъци заради противозаконни прояви. Това потенциално може да повлияе на ефективността на руските военни действия, отбелязва британското военно разузнаване.

Представители на Русия, Украйна, Турция и ООН най-вероятно ще се срещнат през тази седмица, за да обсъдят възобновяването на износа на украинско зърно през Черно море. Това съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар. Според него има съгласие за „план, общи принципи" по отношение на създаването на експортен коридор.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият председател на НСИ доц. Атанас Атанасов встъпи в длъжност
Новият председател на НСИ доц. Атанас Атанасов встъпи в длъжност
Посланиците на страните от ЕС одобриха преговорните рамки със Северна Македония и Албания
Посланиците на страните от ЕС одобриха преговорните рамки със Северна Македония и Албания