НОВИНИ

Президентът призова за морално съзряване и смирение от родния град на Апостола на свободата

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 18.07.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Кулминацията на честванията е в Карлово, където се проведе тържествен митинг-заря.

Тържествен митинг-заря в памет на Апостола на свободата в Карлово (СНИМКИ)

"За да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян: да усетим смразяващия студ по време на неговите митарства, дните с Ботев в румънската воденица, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята си, да преживеем самотата на човека отвсякъде гонен и навсякъде приет, отказал се от своя дом в името на България. В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили? Това е проста истина, но дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след морално съзряване и смирение. Това е пътят за всеки от нас и народа ни. Това е и спасителният път за България. Вечна слава на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата! Да живее България!", каза президентът Румен Радев в словото си.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към политиците от настоящето с призив да споделят грешките си, защото всеки прави такива и ги призова България най-накрая да заслужи едно сигурно и стабилно управление.

"Тук сме, за да изразим синовната си почит и уважение, и преклонение пред делото на най-свидния син на България - Апостола на Свободата. Тук сме, за да продължим разказа за делото му, който е и разказ за съвременна България, който ни помага да открием себе си, съпоставяйки епохите. Но в началото на този разказ е Карлово, защото няма как да говорим за Апостола, ако не споменем средата, в която той израства, в която беше възпитан и в която усети жаждата за свобода на неговите съграждани карловци", каза в словото си кметът на града д-р Емил Кабаиванов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова загуби само един гейм на старта на Европейското лично първенство по тенис до 16 г.
Йоана Константинова загуби само един гейм на старта на Европейското лично първенство по тенис до 16 г.
Две българчета ще спорят за титлите на Евро 2022 по борба за юноши до 15 години
Две българчета ще спорят за титлите на Евро 2022 по борба за юноши до 15 години