НОВИНИ

Вторият мандат - връчен от Радев и върнат веднага от ГЕРБ-СДС

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:06, 20.08.2021
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Вторият мандат за съставяне на правителство е връчен и върнат. Като абсурдна - така от ГЕРБ-СДС определиха ситуацията и изтъкнаха, че страната има нужда от стабилно управление, но без нормални разговори в Народното събрание с ГЕРБ-СДС правителство не може да има. От ГЕРБ-СДС обаче не очакват да бъдат поканени на разговори.

Преди да върнат втория мандат, те представиха проектокабинета си. Имената в него са познати и от предишните правителства на ГЕРБ.

Според Томислав Дончев пред страната ни има три варианта за в бъдеще, като и трите са лоши. Това са съставяне на правителство с третия мандат, провеждане на избори 2 в 1 или парламентарни и президентски избори в две последователни седмици.

Въпреки че категорично заявиха, че ще върнат мандата, от ГЕРБ-СДС решиха да представят своя кабинет начело с Даниел Митов, защото смятат, че е по-добър и го дължат на избирателите си. Напомниха и че първи са се заявили като опозиция.

Самообявили се за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения, бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше със липсата на министър- председател, номинирани за министри, оттеглени, заявяване в последния момент. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ- СДС.

Единствено ГЕРБ осъзнава, че е важно да има управление на държавата, каза още Атанасова. Тя определи ситуацията в момента като нелепа.

Първият и вторият не искат да управляват, а петите и шестите искат да получат мандат и съставят правителство. Договорките на тъмно в българската политика трябва да приключат, каза още Атанасова.

Тя попита на каква цена е била получена подкрепата за председателя на НС и за различните комисии. И защо ГЕРБ е получила само четири комисии въпреки че е втора политическа сила.

Според Даниел Митов в момента ситуацията не може да се разплете чрез втория мандат. И за да не са бави процедурата, връщат мандата.

Така не може да се продължава, България има нужда от стабилно управление, пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управляване само през правителство, зад което стои парламентарно мнозинство, без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има, каза Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

Ситуацията е абсурдна, да говорим за коалиция на третата, четвъртата, петата сила не отразява никаква демократична логика, каза Томислав Дончев, ГЕРБ.

Защо вторият мандат се връчва днес, от ГЕРБ коментираха така:

Радев имаше някакви причини да протака, включително и условието за актуализация на бюджета. Не президентът определя дневния ред.

От ГЕРБ предвиждат, че най-вероятно ще се върви към нови парламентарни избори и припомниха, че са внесли промени в Изборния кодекс за броене на контролните разписки от машините.

Датата на президентските избори вече е обсъдена като ГЕРБ са поканили Камелия Нейкова да им каже дали са възможни избори две в едно.

ГЕРБ-СДС представи проектокабинета си, ще върне веднага втория мандат на президента

Час по-късно рулетката с мандатите се завъртя. Държавният глава връчи папката на ГЕРБ-СДС, те я върнаха.

За съжаление, ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран. Предлагаме вторият мандат да се счита за нереализиран и да продължим нататък конституционната процедура, каза Даниел Митов.

Даниел Митов след връщането на мандата: Трябва да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС не може да се върви напред

След срещата с президента от ГЕРБ отново заявиха, че не очакват останалите формации да ги поканят на разговори за третия мандат. Очертаха три бъдещи сценария и трите - лоши.

Първият е да бъде създадено правителство с третия мандат - това е добре, България да има титулярно правителство, то обаче ще бъде слабо. Избори две в едно е лош вариант. Парламентарни и президентски избори в отстояние от една или две седмици също е лош вариант, каза Томислав Дончев.

Ще стигне ли времето на парламента за актуализация на бюджета и промени в изборните правила - от ГЕРБ не се наеха да прогнозират.

Боим се, че в капана на възможните предсрочни избори позициите на партиите ще се радикализират. Всеки ще предлага повече и повече, за да направи впечатление, което не е добра формула за актуализация на бюджета, допълни Дончев.

И този път от ГЕРБ не отговориха кой ще бъде кандидатът им за президент.

По темата работиха: Милена Кирова, Елиана Димитрова

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди чакат на летището в Кабул да напуснат Афганистан
Хиляди чакат на летището в Кабул да напуснат Афганистан
Освобождават от такси докторантите в приоритетните направления
Освобождават от такси докторантите в приоритетните направления