НОВИНИ

Явор Колев за случая "Пегас": Не е проблем софтуерът, а как се използва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:49, 21.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон нареди серия разследвания по случая "Пегас". По-рано изданието "Льо Монд" съобщи, че един от телефоните на Макрон е в списък на мароканските спецслужби, които са използвали израелския софтуерен продукт за проследяване. "Ако тези факти бъдат потвърдени, това ще бъде много сериозно", се казва в изявлението на Елисейския дворец, цитирано от "Льо Монд".

Според експерта по киберсигурност Явор Колев, който гостува в предаването "Светът и ние", проблемът не е самият софтуер, а в това как и от кого се използва.

Според него разработката "Пегас" е "мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма". И това е съвсем законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е особено широко използван в Мексико за противодействие на наркокартелите.

"Израелските компании не са го продали, за да бъде използван неправомерно и в ущърб на правото, а са го продали, за да може да подпомага борбата с тежката и организирана престъпност. Знаете, че една брадва се произвежда, за да сече дърва, но с нея може да се режат и глави", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

Механизми за защита има - използване на лицензиран софтуер и антивирусни програми. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма разработен антивирус. Причината - за всеки конкретен проблем се търси конкретно решение.

"В случая това е най-опасното, че се използват легални инструменти, за да бъдат преследвани и подслушвани определени оперативно интересни лица. Използването на продукта на израелската компания по начина, описан е разкритията на "Форбидън сторис", обаче е престъпление. Има ли гаранции за разкриването му. Гаранция е демократичното управление на определена държава. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които спазват законодателството. Ако те не го спазват, подлежат на наказателна отговорност", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

По повод участие на българска компания в разработката на софтуера Колев каза, че се гордее, че има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер.

"Мисля, че това е една достатъчно добра реклама за една такава компания, която на световно ниво произвежда такива инструменти. Пак казвам - това не е престъпен инструмент. Престъпление е използването му по незаконен начин", каза Колев.

Няма тайни в интернет и 100-процентова сигурност, смята експертът и допълва, че всеки потребител трябва да има определена киберхигиена.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Кирова, ГЕРБ: Подкрепа ще има, когато са ясни конкретните политики
Росица Кирова, ГЕРБ: Подкрепа ще има, когато са ясни конкретните политики
Какво съдържа ревизираният План за възстановяване и устойчивост
Какво съдържа ревизираният План за възстановяване и устойчивост