НОВИНИ

Макрон нареди разследване по случая "Пегас"

макрон жестоко убития френски учител стана жертва ислямистка терористична атака
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:56, 21.07.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания по случая с подслушване с помощта на израелската електронна система за шпионаж "Пегас".

Премиерът Жан Кастекс е съобщил решението на президента в ефира на местна телевизия, предава Ройтерс.

Във вторник френският вестник "Льо Монд" съобщи, че един от телефонните номера на Макрон е в списъка на мароканските разузнавателни агенции за организиране на наблюдение. Списъкът включва още и номерата на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри.

"Ако тези факти бъдат потвърдени, би било много сериозно. Необходимо е да се установи истинската картина във връзка с това разкритие", се казва в изявлението на Елисейския дворец за "Льо Монд".

Макрон е бил потенциална мишена в скандала "Пегас"

По-рано неправителствената организация "Забранени истории" и 17 световни медии публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са шпионирали голям брой хора по света, използвайки израелски шпионски софтуер за мобилни телефони, разработен от NSO Group. Правото на използване на тази система се предоставя изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство. Разрешенията се издават за всеки отделен случай. Според френски журналисти е организирано наблюдение от редица страни, включително на около 1000 телефона във Франция. Сред тях има и устройства, използвани от журналисти.

Според неправителствени организации, французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Някои от тези държави категорично отрекоха каквото и да било участие.

Във вторник френската централна прокуратура обяви, че е започнало разследване по докладваното подслушване на разговори на френски журналисти. Подозрението е за нарушаване на законите на редица държави, в които е използвана израелската система за подслушване. Става дума за намеса в личния живот на хората, прихващане на кореспонденция и създаване на престъпна група.

Повече за шпионския скандал може да прочетете тук:

Шпионски игри: Софтуерът "Пегас" е следил над 50 000 телефонни номера

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева беше избрана с подкрепата на 137 депутати за председател на НС
Ива Митева беше избрана с подкрепата на 137 депутати за председател на НС
Илиана Раева: Направихме промени в съчетанията, дано да ви зарадваме
Илиана Раева: Направихме промени в съчетанията, дано да ви зарадваме