НОВИНИ

Шпионски игри: Софтуерът "Пегас" е следил над 50 000 телефонни номера

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:26, 19.07.2021
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Шпионски скандал обхвана 45 държави по света. Политици, правозащитници, кралски особи и журналисти вероятно са били подслушвани с помощта на израелски софтуер. Това става ясно от разследване на неправителствената организация "Форбидън сторис", базирана в Париж. Разкритията бяха разпространени и от 17 водещи световни медии, сред които "Вашингтон пост", "Монд", "Гардиан".

Смята се, че са следени най-малко 50 000 телефонни номера. Компанията-разработчик отрича да е извършила нещо нередно и твърди, че в разследването има много "грешни заключения".

Софтуерът "Пегас" - може да се инсталира дистанционно, остава незабележим, не пропуска нито една крачка на своята "мишена". Програмата може да хакне както смартфони, работещи с Андроид, така и Айфони.

Жертвата не разбира, че телефонът е заразен, а всичко, което прави с него - разговори, чатове, местоположение, се предава в реално време.
"Пегас" може дори незабележимо за притежателя на телефона да включи камерата и микрофона.

Разработен е от израелската компания "Ен Ес Оу Груп". Идеята е да бъде използван от правителства и държавни агенции, следящи терористи и престъпници. Израелският министър на отбраната е следил компанията и е предоставял индивидуални лицензии за износ, преди технологията да бъде продадена на нова държава.

Този шпионски софтуер дава пълен достъп до информацията в телефона, включително до криптираните съобщения. Ако някой си мисли, че като използва Телеграм или Уотсап, е защитен - греши, каза Жак Монин, разследващ журналист от Радио Франс.

Журналистите, работили по темата, се сдобиват със списък от над 50 000 телефонни номера, за които се предполага, че са следени. Те са на хора в над 45 държави на 4 континента.

Сноудън: Шпионажът на политици с израелски софтуер е събитието на годината

Следени са членове на арабски кралски семейства, над 600 политици, 65 ръководители на компании, правозащитници и най-малко 200 журналисти. Сред тях са ликвидиран в Мексико разследващ журналист, както и убития през 2018 г. в Истанбул саудитски журналист Джамал Хашоги.

Единствената държава от ЕС, за която към момента има данни за следени представители на медиите, е Унгария. Опозицията в страната обвини правителството на Виктор Орбан, че са подслушвани двама разследващи журналисти.

Най-страшното е, че в работата си правя всичко възможно да защитя източниците си. Сега не знам каква информация е изтекла, каза Саболч Пани, подслушван журналист от Унгария.

Говорител на унгарското правителство отрече обвиненията. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи използването на шпионски софтуер срещу журналисти като неприемливо.

Това, което четем дотук, трябва да бъде проверено, но ако се окаже вярно, то е абсолютно недопустимо и е против всякакви правила. В ЕС имаме свобода на словото, свободата на медиите е една от основните ни ценности и ако това е истина, е абсолютно недопустимо, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

За нередности в дейността на израелската софтуерна компания се заговори още през 2016 г., когато беше обвинена, че е подпомогнала шпионажа на дисидент от ОАЕ.

Три години по-късно "Уотсап" заведе дело заради хакване на стотици потребители на приложението благодарение на "Пегас". Очаква се през следващите дни да станат ясни още от знаковите име, превърнали се в мишена на хакерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Нежелани нашественици“ могат да нарушат графика на гребането в Токио
“Нежелани нашественици“ могат да нарушат графика на гребането в Токио
Опашки на ГКПП "Калотина" - каква е причината?
Опашки на ГКПП "Калотина" - каква е причината?