Сноудън: Шпионажът на политици с израелски софтуер е събитието на годината

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:24, 19.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
сноудън шпионажът политици израелски софтуер събитието годината
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Намерилият убежище в Русия бивш американски служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън обяви публикацията за използването на израелски злонамерен софтуер за шпиониране на политици и журналисти по целия свят за "събитието на годината".

Световният скандал се разрази вчера, след като се разбра, че хиляди журналисти и политици по света може да са шпионирани от правителства на различни държави, използвайки техните iPhone или телефони с Android.

Разследване на Guardian, The Washington Post, Le Monde и други медии, публикувано в неделя, разкрива, че шпионският софтуер на NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно.

„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран.

Той може да осигури достъп до WhatsApp съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона.

„Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.

Медии заявиха, че изтичането на информация от групата с нестопанска цел "Забранени истории" показва, че повече от 50 000 номера на смартфони са идентифицирани от NSO.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гимнастичка на САЩ е с положителен тест за коронавирус
Гимнастичка на САЩ е с положителен тест за коронавирус
Президентът удостои посланика на Нидерландия с орден „Мадарски конник“
Президентът удостои посланика на Нидерландия с орден „Мадарски конник“