НОВИНИ

За какво говориха на срещата си премиерът Борисов и посланик Митрофанова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 23.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след като страната ни обяви за персона нон грата двама руски дипломати заради шпионската афера, премиерът Бойко Борисов прие посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата ѝ.

Въпреки че шпионската афера все още е в новинарския поток, както у нас, така и в много водещи чужди медии, от прессъобщението за срещата не става ясно дали казусът е обсъден от Борисов и Митрофанова.

Премиерът е заявил, че България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Москва, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантическите приоритети.

Двамата са обсъдили двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност.

Премиерът е посочил и сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията.

Захарова: Призоваваме отново София да прекрати участието си в "лова на вещици"

За шпионската афера обаче днес реакция дойде от Москва. В позиция на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се казва, че в България има поредно изостряне на антируската "шпиономания" в навечерието на парламентарните избори на 4 април.

Отправя се призив към официална София да прекрати участието си в "лова на вещици", който нанасял вреда на националните интереси на самата България. В изявлението на Захарова се посочва още, че е време за връщане към конструктивния диалог, който тя определя като много по-естествен за руско-българските отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балканите и Черно море ще са домакини на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО
Балканите и Черно море ще са домакини на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО
Телефон 112 прегря в София и Бургас - натискът към Спешна помощ продължава
Телефон 112 прегря в София и Бургас - натискът към Спешна помощ продължава