НОВИНИ

Телефон 112 прегря в София и Бургас - натискът към Спешна помощ продължава

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 23.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Натискът към Спешна помощ не намалява. Въпреки апелите на медиците да се търси линейка само в критични ситуации, все още на тел. 112 постъпват сигнали за не толкова спешни случаи.

В диспечерския център на Спешна помощ – София телефоните не спират да звънят. Обажданията са почти на всяка минута.

През последните три седмици броят на повикванията за ден достигат до 500. Между 100-150 от тях са за COVID. Екипите на Спешна помощ са на предела на силите си.

"Да звънят на телефон 112, когато наистина се касае за спешност, от сърце ги моля. Просто ние вече изнемогваме, много е трудно, аз вече трети ден съм на работа, едва се издържа", заяви Росица Велкова, диспечер в Центъра за Спешна помощ в София.

И в Бургас не всички хора, които звънят на тел.112, наистина се нуждаят от неотложна помощ.

Заради недостиг на места в болниците се налага с часове спешните екипи да чакат пред триажния център преди пациентът да бъде приет.

"Това ми е вторият адрес. Предният чаках 3 часа тук пред Шокова зала. Сега още чакам от половин час. Организацията им е калпава, забавянето е голямо", коментира д-р Недко Димитров от Центъра за Спешна помощ-Бургас.

В помощ на спешните екипи се включват и от общинска полиция, които със специално обособени автомобили транспортират COVID болни.

"Звънят ни съответно, пускат ни от 112, че има излекувани пациенти с COVID. Идваме, взимат се предпазни мерки. Съответно хората се вкарват вътре има обособено отделение за тях, извозват се по домовете", допълни Живко Стефанов от отдел "Управление при кризи, обществен ред и сигурност"-Бургас.

Общинските полицаи обслужват средно на ден по 10 сигнала, като по този начин не се налага да се ангажира линейка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво говориха на срещата си премиерът Борисов и посланик Митрофанова
За какво говориха на срещата си премиерът Борисов и посланик Митрофанова
Путин се ваксинира срещу COVID-19
Путин се ваксинира срещу COVID-19