НОВИНИ

Загиналият в Панчарево шофьор е имал 20 акта за престъпления на пътя

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 07.09.2022
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Отново шофьор с нарушения предизвика катастрофа с тежко ранени. Самият той загина, а в досието му са записани 20 акта за престъпления на пътя. Има и съмнения, че е седнал зад волана пиян. Въпреки широко анонсираните засилени проверки по пътищата - катастрофите с жертви и ранени у нас продължават да ни държат на едно от челните места в Европа в черната статистика. При снощната верижна катастрофа край Панчарево - има един загинал, осем са ранени, четирима от тях са в тежко състояние.

Около 22.00 часа снощи шофьорът, причинил катастрофата, се връщал от празненство. При разклона за село Бистрица младият мъж изгубил контрол върху колата и навлязъл в насрещното, където се ударил челно в идващия насреща автомобил, в който освен 18-годишния шофьор са пътували още три момичета на 17, 14 и 18 години. В тяхната кола се удря трета, която се е движела отзад. В нея са пътували момче на 18 години и още две момичета на 16 години. Версиите засега са две.

"Най-вероятният механизъм за възникване на произшествието е - или белият автомобил идващ от Самоков е изпреварвал, или предвид това, че преди зоната на инцидента има завой заради висока скорост е изпуснал завоя", коментира Диана Русинова - експерт по пътна безопасност.

Според разследващите загиналият шофьор най-вероятно е карал с превишена скорост и е употребил алкохол. В района на произшествието не са установени видеокамери, назначена е техническа експертиза за състоянието на леките автомобили. Химическа експертиза трябва да установи дали в кръвта на починалия шофьор има наличие на алкохол и упойващи вещества. Проверява се дали младият мъж не е бил преди това в заведение в близост до катастрофата.

"Има данни, че е употребил сериозни количества алкохол. И тук възниква въпросът, който години поставяме, че е на лице в пъти ръст, даже десетки, стотици пъти ръст на престъпленията, свързани с употреба на МПС след употреба на алкохол и наркотици. И сме изготвили съответни законови предложения още в 44-ото Народно събрание - да се отнема превозното средство, собственост на дееца. По време на Саркози със сходни мерки бяха постигнати много сериозни резултати във Франция", каза Иван Гешев - главен прокурор.

Според пътни експерти отсечката София-Самоков крие висок риск от катастрофи заради състоянието на пътната инфраструктура и многократно са подавани сигнали. Освен това шофьорите не спазват ограничението за скорост в населено място и предприемат рисковани маневри.

"Сутринта на този конкретен участък 4 или 5 автомобила направиха изпреварване точно там, където е забранено, въпреки все още наличието на масла и антифриз", каза Диана Русинова.

От Столичната община обаче отхвърлила като възможна версия за катастрофата лошото състояние на пътя.

"Състоянието на пътя е било нормално. Има осветление в този участък. Няма инфраструктурни проблеми, но ще изчакаме заключението на компетентните органи", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

От Регионалното министерство заявиха, че относно пътната поддръжка ще бъде осигурен по-голям обществен контрол. От днес всички възлагания на АПИ ще бъдат качвани на сайта на агенцията.

По информация на прокуратурата има сериозен проблем с налагането на санкциите и то най-вече при системните нарушители. Ето какво показва статистиката от 2019 г. до края на август тази година. Броят на издадените наказателни постановления е малко над 680 000. Тези, които не са връчени на шофьорите са малко над 36 000, при близо 2500 случая давността е изтекла. С повече от три невръчени наказателни постановления, или така наречените рецидивисти на пътя, са почти 30 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър се подсили с още трима чужденци
Хебър се подсили с още трима чужденци
Украйна потвърди, че стои зад експлозиите на военното летище Саки в Крим
Украйна потвърди, че стои зад експлозиите на военното летище Саки в Крим