НОВИНИ

Започват валежи и захлаждане

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 06.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за температури, типични за лятото днес.

В по-голямата част от страната максималните температури са от 25 до 30 градуса, в София - 26°, малко по-ниски по Северното Черноморие и в Североизточна България.

Утре се очаква слабо захлаждане и максимални температури между 23 и 28 градуса. Повече слънчеви часове ще има в крайните североизточни райони. В останалата част от страната, през втората половина на деня, както и през нощта срещу вторник, на много места ще има валежи и гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества и силни гръмотевични бури е обявено в пет области от Югозападна България.

И по Черноморието ще бъде по-често облачно, на места - с превалявания и гръмотевици. Вятърът ще е слаб, от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 21 и 23 градуса. Температурата на морската вода е от 16 до 18 градуса. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Лоши условия за туризъм в планините утре, особено в масивите от Западна България, където също ще има интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

Предупреждение за проливни валежи и силни гръмотевични бури е в сила утре не само у нас, а и в западната половина от Балканите, на Апенините, в Австрия и в източните части на Франция.

С валежи ще бъде утре в много райони от Европа. Слънчево ще бъде на Пиренеите където затоплянето продължава, за разлика от Балканите, където освен валежи, се очаква и захлаждане, което няма да засегне само Гърция. Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка е без промяна в последните дни - 20 - 21°.

У нас, не само утре, но и през следващите дни в много райони от страната ще има проливни валежи и гръмотевични бури, с най-малка вероятност в Източна България и по Черноморието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоркото око на БНТ засече Серина Уилямс (ВИДЕО)
Зоркото око на БНТ засече Серина Уилямс (ВИДЕО)
Един загинал и трима ранени след катастрофата на пътя Бургас - Средец
Един загинал и трима ранени след катастрофата на пътя Бургас - Средец