НОВИНИ

Родопската теснолинейка стана на 100 години

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 06.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Пътуване със специален влак, теглен от парен локомотив. Така днес беше отбелязан 100-годишният юбилей от началото на строежа на теснопътната жп линия от Септември до Добринище. Инициативата е на БДЖ и гражданско сдружение "За теснолинейката". Към пътниците, които се впуснаха в това приключение, се присъединиха Нина Николина и фолклорната формация "Магическите гласове на България".

Забързани хора с раници и фотоапарати. Така изглеждаше малко след 10.00 часа тази сутрин гара Септември.

"Очаквам това, което видя, да ме върне много години назад преди да се родя, да видя как в началото се е пътувало", обяснява Димитър Стоянов.

А в началото се е пътувало с парен локомотив, като този в Септември.

"Той е произведен през 1949 година в Полша. Единственият в момента в света в движение. Възстановен е специално за такива атракционни пътувания. Днес е едно приключение, а в миналото - ежедневието на хората", разказва Кристиян Ваклинов от Гражданско сдружение "За теснолинейката".

Минути преди 11.00 часа влакът потегли, а изненадите тепърва започваха. И тъй като празник без песни не може, Нина Николина и нейната формация изнесоха импровизиран концерт, наречен "Песента на теснолинейката".

"Това е едно пътуване във времето, тъй като нашите песни са също пътуване във времето. Те са много стари и така ги предаваме от поколение на поколение. Така че по някакъв начин това е един дует с парната машина", казва Нина Николина.

Тъй като за днешното празнично пътуване всичките 120 билета са били изкупени за много кратко време, за да няма разочаровани от БДЖ обещаха, че на 19 и 20 юни парният локомотив отново ще се движи по единствената теснолинейна жп линия в България.

Текст: Таня Матева и Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казанлък отбеляза с празнично шествие Празника на розата
Казанлък отбеляза с празнично шествие Празника на розата
Серхио Перес спечели лудото Гран При на Азербайджан
Серхио Перес спечели лудото Гран При на Азербайджан