НОВИНИ

Опит за обир на над 1 млн. лв. в пощата във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 06.06.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Опит за грабеж на пощата във Видин. Нападателите, които са били въоръжени и маскирани, са се опитали да приберат парите за пенсиите, които трябвало да се раздават от утре. Пред БНТ от "Български пощи" увериха, че няма да има забавяне в плащанията. Издирването на извършителите продължава.

Към 5.00 ч. сутринта трима маскирани са нахлули през задния вход. Сградата е била охранявана от служител на "Български пощи", както и от външна фирма.

"Непознати, неидентифицирани до момента лица са проникнали в сградата на пощата, където са направили опит за грабеж на значителна парична сума - предназначена за изплащане в утрешния ден на пенсиите на жителите на град Видин", обясни Владислав Влашев, заместник окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратура-Видин.

Закопчали са с белезници охранителя към "Български пощи", който бил на смяна.

Нападателите са били въоръжени. След като обезвредили пазача, се отправили към трезора, където по данни на прокуратурата е имало над един милион лева. Опитали са да разбият помещението, но не са успели.

За три минути до мястотот са пристигнали служители от охранителната фирма, но нападателите успели да избягат.

"Системата е задействана своевременно и благодарение на адекватната реакция на екипа, който на третата минута пристига, се предотвратява съответното произшествие. От прокуратурата откриха пропуски при съхранението на парите", каза Денчо Балев, директор на Дирекция "Сигурност" в "Български пощи".

"По една щастлива случайност грабежът е останал недовършен. Това, което искам да подчертая, е, че по първоначални данни се констатира ужасяваща безотговорност от страна на "Български пощи" при съхранението и опазването на средствата", допълни Владислав Влашев, заместник окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратура-Видин.

От "Български пощи" отговориха, че изявлението на прокуратурата е емоционално и прибързано.

"Защото още не са завършили резултатите от проверката и второ в "Български пощи" има добре създадена система за сигурност от години наред, в която имаме комплексни мерки от технически системи за сигурност, физически системи за сигурност и физически бариери. Всички те заедно дават един комплексен резултат, който в крайна сметка води до един положителен резултат, както е в този случай", заяви Денчо Балев, директор на Дирекция "Сигурност" в "Български пощи".

От "Български пощи" увериха, че пенсиите за възрастните хора във Видин няма да се забавят. Издирването на тримата нападатели продължава.

Текст: Анжела Каменова, Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ХДС спечели изборите в Саксония-Анхалт
ХДС спечели изборите в Саксония-Анхалт
Пробно гласуване в три столични района
Пробно гласуване в три столични района