НОВИНИ

Пробно гласуване в три столични района

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:05, 06.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ако не бъдат доставени допълнителните 1500 машини за гласуване, за които ЦИК обяви поръчка, комисията ще организира изборите с наличните 9600.

Залагат на дадената възможност в Изборния кодекс за хартиени бюлетини при невъзможност гласоподавателят да даде гласа си с машина, съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов.

От ЦИК и днес проведоха експериментално гласуване с машини - този път в три столични района.

Още не е ясно дали ЦИК ще разполага с допълнителни 1500 машини, след като "Сиела Норма" отказа да извърши поръчката за определената от тях максимална цена. Преговори засега няма. От комисията са уверени, че избори ще има - дори и само с наличните машини.

"Ако не се стигне до договор ще организираме изборите с наличните машини за гласуване и ще следим внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне много повече върху подготовката на екипите на тези секции, които можем да преценим като по-рискови в малки населени места, с голям брой избиратели", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

От ЦИК загатнаха, че залагат и на възможността, дадена в поправките приети от 45-ото Народно събрание, за преминаване към гласуване само на хартиени бюлетини.

"На хартия ще се мине тогава, когато е невъзможно да се завърши гласуването с машина, това го предвижда Изборният кодекс", допълни Цветозар Томов.

По думите му хартиени бюлетини ще има във всички избирателни секции.

"Тоест готовност да се премине на хартиено гласуване, ако обстоятелствата налагат, като навсякъде хартиените бюлетини трябва да съответстват на броя на избирателите", каза още Цветозар Томов.

Поредното пробно гласуване с машини - с цел последващ анализ от ЦИК за това как ще се справят хората спрямо пола, възрастта и образованието им, се проведе днес в три района в София.

За два часа 70 души гласуваха пробно с машина в импровизирана изборна секция.

Това е времето за обучение на хората, които гласуват за първи път с машина. Досега анализът на ЦИК показва, че средно минута е нужна на човек, за да гласува с машина.

След обучението и помощта почти всички твърдят, че е лесно.

Досегашният анализ на ЦИК показва, че на една машина, при достатъчно добро обучение и разяснителна кампания, за час могат да гласуват 50 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опит за обир на над 1 млн. лв. в пощата във Видин
Опит за обир на над 1 млн. лв. в пощата във Видин
Пьотр Нестеров загуби в дебюта си на Ролан Гарос
Пьотр Нестеров загуби в дебюта си на Ролан Гарос