НОВИНИ

Заради бюджета: Президентът и Асен Василев влязоха в задочен спор през медиите (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:23, 27.11.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив - 8.7.2022
Слушай новината

В задочен спор през медиите влязоха президентът Румен Радев и финансовият министър Асен Василев. Държавният глава предупреди че е готов да наложи вето на закона за държавния бюджет за 2024 година в случай че бъде приет във вида, в който е предложен от финансовото министерство.

Според Румен Радев финансовият министър иска да продава държавни земеделски земи, за да си пълни бюджета. Асен Василев разкритикува намеренията на президента и определи като фалшива новина обявеното от държавния глава.

Повод за острите критики на държавния глава Румен Радев срещу финансовия министър по думите му е, че главният финансист на държавата планира продажба на държавни земи, за да събере пари за бюджета.

"Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродажба на държавния поземлен фонд, тази земя е стратегически ресурс и касае нашата продоволствена сигурност", каза президентът Румен Радев.

Отговорът на Василев не закъсня.

"Президентът се е изказал днес по повод на закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Там член с който да се продават земи от държавния поземлен фонд - няма".

Проверка показа, че действително няма записано подобно нещо в бюджета и бюджетната прогноза. Становище по темата обаче от земеделския министър най-вероятно има, но не стана ясен поводът за него.

"Не съм проверявал, може и да е имало, има безброй становища, всеки ден получаваме, но пак казвам, такова нещо няма как да стане без обществено обсъждане", коментира Асен Василев.

Държавният глава поиска от депутатите да не приемат бюджета във внесения от финансовия министър вид.

"Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра. Досега президент не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант".

Василев посочи, че е учуден от това поведение на президента, тъй като миналата година "неговият кабинет не предложи закон за държавния бюджет".

Радев припомни и допусната грешка от финансовото министерство, с която държавната компания "Булгартрансгаз" се оказа длъжник на държавата вместо Русия.

"Ние сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лева дълг, постъпления в бюджета няма, това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори".

Финансовият министър се защити с думите, че законът вече е променен. Пари от тази вноска не са заложени в бюджета, тъй като "Газпром" я оспорва.

"Българското правителство има пълно намерение да се събере вноската от "Газпром". Защо президентът защитава "Газпром", а не постъпленията в бюджета и интересите на българските граждани е въпрос, който трябва да бъде отправен към него".

Обсъждането на държавния бюджет започва утре с първо разглеждане в ресорната парламентарна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява "цитаделата", спасила моряците от кораба "Сентръл парк"?
Какво представлява "цитаделата", спасила моряците от кораба "Сентръл парк"?
Разкрития преди срещата за климата: Петролното лоби срещу зелените надежди
Разкрития преди срещата за климата: Петролното лоби срещу зелените надежди