НОВИНИ

Заради един глас "Не подкрепям никого" село Горно Камарци отива на балотаж

В селото често няма вода и услуги от първа необходимост, но пък има изборен туризъм

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:08, 31.10.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Заради един глас "не подкрепям никого" село Горно Камарци отива на балотаж в неделя. Оказва се,че за този един глас си има причина.Хората в селото не се страхуват да говорят,че там преди вота е имало изборен туризъм. Иначе вода и лекар няма, макар селото да се намира само на 40 минути от София.

"Юли, август и септември помпата се включи, когато има вода,а после чакаш. Не можеш да се изпереш, не можеш да сготвиш..."

Когато попитате от какво имат нужда хората в селото, всички отговарят: вода. Оказва се, че заради липсата на вода всяка втора къща е принудена да има собствена помпа. На центъра се срещаме с Иван Иванов. Той е бил два мандата кмет на селото през 90-те години. Разказва, че вотът в неделя не е случайност.

"Имам информация, че се носи на някой пари, като ми дадете вие пари, мислите ли, че аз някъде ще кажа? Това няма как да стане. Гласуваме за нещо по-различно. Той е три мандата, пенсионер е и то си става като монархия. Знаете... като ти се слади една работа".

По постоянен адрес в село Горно Камарци живеят около 150 души. Преди избори обаче стават много повече.

Какво да ви кажа, като навсякъде има записани. Доколкото знам, около 70 допълнителни и направете си сметка при 150, където живеем тук... мачът е решен. Кандидатурите са много, а ние сме малко село. Много хора са регистрирани, чужди хора, които изобщо не ги познаваме. Ей такива работи.

БНТ: Смятате, че оттам идват тези гласове?
- Да. То ако само самото село гласува съвсем друго ще е..

БНТ: Как щеше да бъде?
- Еми... за новият кмет щеше да бъде.

Близо 20 години тук се случват страшни неща - постоянно дорегистрират хора, разказва кандидатът за общински съветник Ивайло Илиев.

"Преди осем години кмета беше регистрирал 180 човека.Това е системно на всиките избори е така.Ние не можем да го преборим. Дорегистрираните са 88 човека и постоянно ги извозва. Той има два джипа и няколко коли, с които постоянно ги извозва и ги докарва в изборния ден".

На фона на ниската избирателна активност в страната, председател на СИК в Горно Камарци в деня на изборите наблюдава точно обратното.

"Преброхиме. Написахме протокола и 101 на 100 с една бюлетина "Не подкрепям никого". Аз нямах представа, че по този начин ще се стигне до балотаж за двамата кандидати", каза Стоянка Дончева- председател на СИК Горно Камарци.

Макар и на 40 километра от столицата в селото липсват основните услуги от първа необходимост.

"Обиколете селото и ще видите..както всички такива села и по градове, така и ние.Улиците, още вода,защото и в момента няма вода. Здравна служба имаме, но лекар няма. Хората ходят до Елин Пелин или София".

"В това село един лекар нямаме, не идва. Стари хора има, но няма с какво да пътуват.Аз постоянно на всеки правя услуга тук".

Заради един глас " не подкрепям никого" всички те, в неделя ще отидат отново до урните, но без надежда, че нещо ще се промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа временно затрудни движението по "Цариградско шосе" в София
Верижна катастрофа временно затрудни движението по "Цариградско шосе" в София
Откриха свръхмодерна лаборатория за космически изследвания във Физическия факултет на СУ
Откриха свръхмодерна лаборатория за космически изследвания във Физическия факултет на СУ