Защо преболедувалите COVID-19 получават сертификат с валидност 6 месеца, въпреки че важи за година?

от БНТ
20:05, 25.10.2021
20317
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Появиха се въпроси - защо преболедувалите преди повече от 6 месеца получават сертификати, според които срокът им на валидност е изтекъл, а пък от здравното министерство съобщиха, че ще са валидни за година. Така е, защото удълженото действие на сертификата важи само в България със заповед на здравния министър, а документите се издават по европейски образец, където признатият срок е до 6 месеца.

Какво трябва да знаем - зеленият сертификат за преболедували у нас важи една година след регистрирането на заболяването и с това трябва да са наясно и притежателите, и проверяващите.

За да отиде утре на работа, Венцислав трябва да има зелен сертификат. Такъв се изисква, защото работи в сферата на услугите. Той е преболедувал ковид миналия декември и до този момент е спокоен, защото срокът на сертификатите за преболедували беше удължен със заповед на министър Стойчо Кацаров от 6 на 12 месеца. Документът, който се генерира от системата обаче гласи друго и ако му направим проверка през приложение, излиза, че сертификатът на Венцислав е изтекъл.

"Проверих, че е до юни месец, а по принцип се води, че е за една година, и как всъщност трябва да постъпя – какво трябва да направя?", попита Венцислав Ковачев.

Ако работодателят не признае сертификата, единственият вариант пред Венцислав е утре да си направи антигенен тест.

"Не знам какво ще правя, би трябвало това да се промени, за да мога да си направя коректния сертификат", допълни Венцислав Ковачев.

От РЗИ-Пловдив също се позоваха на заповедта на здравния министър.

"Според мен, дори да имат сертификат, на който е написана продължителност на неговата валидност 6 месеца, трябва да се приложи точката от заповедта на министъра, където се казва, че лица, които са преболедували, могат да се ползват с правото на този сертификат в рамките на една година", каза още д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

От "Информационно обслужване" обясниха за "По света и у нас", че срокът, записан в сертификата, не може да се коригира, тъй като документът е по европейски образец.

Въпреки че на някои преболедували при сканиране на QR кода излиза, че сертификатът вече е невалиден, това не трябва да притеснява нито притежателите на документа, нито проверяващите. Валидността на сертификата остава една година от регистрирането на положителния тест.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как тестват учениците за COVID-19 по света?
Как тестват учениците за COVID-19 по света?
Хавиер Ибаниес донесе първа победа за България от Световното по бокс
Хавиер Ибаниес донесе първа победа за България от Световното по бокс