НОВИНИ

Защо Росен Желязков вдигна на крака украинските депутати?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:14, 06.02.2024
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Изненадващо посещение на председателя на парламента Росен Желязков в Украйна. Целта на визитата е нашата страна да потвърди, че помощта на България за Украйна ще продължи. Посещението беше подготвено дискретно заради мерките за сигурност.

Росен Желязков изнесе реч във Върховната Рада, а украински депутати развяха българското знаме.

Още на входа на Върховната Рада Росен Желязков беше посрещнат от своя украински колега Руслан Стефанчук. Двамата имаха и среща на четири очи.

С бурни аплодисменти украинските депутати приветстваха на трибуната на Върховната Рада председателя на парламента Росен Желязков. Емоционалната си реч той започна с думи на украински и изрази възхищение за героизма на украинския народ. Цитира на украински и любим на Украйна поет.

"Я поверну собi свое життя. Обiцяю (Ще си върна живота. Обещавам). Това са думи от фронта, които обиколиха света. Това са думите на Максим Кривцов, който загива малко, след като излиза първата му стихосбирка, той е едва на 33 години. Тези негови думи се чуха в ефира на Българската национална телевизия и той стана символ, символ на млада Украйна, на герой, на саможертва, но и на трагедията на украинския народ. Днес Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията. Ние осъзнаваме добре, че посегателството над украинците застрашава съдбата на целия демократичен и свободен свят", каза Росен Желязков, председател на Народно събрание.

България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ, подчерта още председателят на НС.

"Българската помощ за Украйна е постановена на най-високо ниво със седем решения на Народното събрание. Те предвиждат безвъзмездно предоставяне на украинската страна на бронирана транспортна техника, зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, участие на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна и обучение на украински военни санитари в България", каза Желязков.

Председателят на Народното събрание изрази безпокойство от безпрецедентните военни действия на Русия в Черно море и от планираните незаконни избори за президент на Русия в анексирания Крим и окупираните територии. Неведнъж украинските депутати ставаха на крака по време на речта на Росен Желязков. Сред редиците им имаше и такива, които бяха разпънали и български флаг.

"Дорохи друзи, ми не покинемо вас поки Украиiна не поверне свое життя! (Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота!) Слава на Украйна!", каза в края на речта си Желязков.

А председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук използва посещението на Росен Желязков, за да благодари най-вече на българския парламент.

"Днес ние имаме възможност да благодарим лично, г-н Желязков, на българския парламент за тези много важни решения в подкрепа на Украйна. Това са важни политически решения, решения свързани с военно-техническа и икономическа помощ, с политически решения в подкрепа на пътя на Украйна към Европейския съюз и НАТО, помощ на бежанците, които са намерили закрила в България", подчерта Руслан Стефанчук - председател на Върховната Рада.

Пътуването на Росен Желязков до Киев започна от Полша още снощи и продължи с над 10-часово пътуване с влак до Киев, което са минали десетки световни лидери през последните 2 години на война.

Вижте прякото включване на специалния ни пратеник Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас даде отговор на проекта за споразумение за пауза в сраженията в Газа
Хамас даде отговор на проекта за споразумение за пауза в сраженията в Газа
Талант на Черно море преподписа с клуба
Талант на Черно море преподписа с клуба