НОВИНИ

Израел отново порази Бейрут, Нетаняху против едностранно прекратяване на огъня

Целта на удара е стратегически склад за оръжия на Хизбула

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
12:30, 16.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БТА/2.10.24
Слушай новината

Поредна размяна на удари между Израел и Хизбула. Израелската армия нанесе удари по южните предградия на Бейрут тази сутрин, след като минути преди това нареди евакуация на района. В дипломатически план, израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е против едностранно прекратяване на огъня в Ливан. САЩ се опитаха да засилят натиска над Тел Авив - Вашингтон заяви, че е против бомбардировките срещу ливанската столица и предупреди съюзника си за спиране на военните доставки, ако не бъде увеличена значително хуманитарната помощ за Ивицата Газа.

Облаци дим отново надвиснаха над Бейрут. За първи път от пет дни два силни взрива проехтяха в южният квартал “Харет Хрейк”. Целта на удара е стратегически склад за оръжия на Хизбула. Само час преди новата атака израелската армия предупреди жителите на предградието да се евакуират.

"Ново спешно предупреждение за жителите в южното предградие, и по-точно за тези в сградата, показана на картата в квартал “Харет Хрейк”. Намирате се в близост до позиции на Хизбула, които израелските сили ще атакуват скоро. За вашата сигурност и за сигурността на семействата ви, трябва да се евакуирате незабавно от тази сграда и да стоите на не по-малка дистанция от 500 метра”, заяви Авихай Адрае - говорител на израелската армия.

Сирени за тревога и в Северен Израел. Близо 50 снаряда бяха изстреляни от Ливан, съобщи израелската армия.

Израелските удари в Бейрут бяха нанесени, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, че е против едностранно прекратяване на огъня в Ливан. Италианският премиер Джорджа Мелони, чиято страна е ротационен председател на Г-7 обяви, че ще бъде първият западен лидер, който ще посети Ливан след засилването на израелските атаки срещу позиции на Хизбула, при които пострадаха и миротворци на ООН. Мелони определи като грешка искането на Нетаняху мироопазващите сили да се изтеглят от зоните на бойните действия.

“Считам, че изтеглянето въз основа на едностранно искане от Израел би било сериозна грешка, то би подкопало доверието в самата мисия и доверието в ООН. Мисля, че нашите войници бяха ценни през всички тези години и ще бъдат ценни, докато успеем да постигнем прекратяване на огъня”, каза Джорджа Мелони – премиер на Италия.

Съединените щати се опитаха да засилят натиска над Израел, като поставиха ултиматум - или до 30 дни да подобри хуманитарната ситуация в Газа, или ще спрат военна помощ за израелската армия. Искането се съдържаше в писмо на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, което изтече в пресата.

"Писмото беше лична, лична кореспонденция, затова няма да навлизам в повече подробности. Мога да кажа само, че писмото изразява в загриженост за хуманитарните условия в Газа, но освен това, не мога да предоставя повече подробности".

Говорителят на Пентагона потвърди, че САЩ са разположили нова система за противоракетна отбрана заедно с американски войски, които да подсилят сигурността на Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите се понижават - къде ще вали през уикенда
Температурите се понижават - къде ще вали през уикенда
Европейската космическа агенция публикува първата част от звездния си атлас
Европейската космическа агенция публикува първата част от звездния си атлас