НОВИНИ

Затворени граници и призиви за ваксиниране заради Омикрон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:30, 29.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Светът е в надпревара с времето в борбата срещу новия вариант на вируса. Това предупреждение отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Световната здравна организация започва днес тридневна среща, на която се очаква да бъде изготвен глобален план за справяне с бъдещи пандемии. Все повече държави затварят напълно границите си за чужденци.

В полунощ Израел затвори външните си граници за чуждестранни граждани. Тази сутрин Япония обяви, че предприема същата мярка. Все повече държави забраняват достъпа на хора от Южна Африка, където първо беше открита новата мутация.

Защо вариантът Омикрон изпревари две букви от гръцката азбука

Въпреки първоначалните наблюдения на медици, че заразените с варианта имат леки симптоми, от Световната здравна организация предупреждават, че има висока вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб. Поради големия брой мутации - 32, вирусът може да стане по-преносим и опасен.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отправи пореден призив към европейците да се ваксинират, а тези, които вече са го направили - да си поставят подсилваща доза. Според нея в началото на следващата година ще бъде готова ваксина, адаптирана към варианта Омикрон.

Подхождаме с голяма отговорност спрямо Омикрон и знаем, че сме в надпревара с времето. В договора ни с "Пфайзер" има клауза, съгласно която те са длъжни в рамките на 100 дни да адаптират ваксината си спрямо нови мутации. Ето защо сега можем само да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото, обясни тя.

Здравните министри на страните от Г-7 се събират на извънредна среща в Лондон. Целта е да бъдат обсъдени единни мерки срещу заразата.

От утре във Великобритания носенето на маски в магазините и обществения транспорт отново става задължително. Борис Джонсън предупреди, че е възможно поставянето на трета, подсилваща доза ваксина, да стане задължително за всички хора над 18 години. Всички пристигащи, дори напълно ваксинираните, ще трябва да си правят PCR тест на втория ден от влизане в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничение на движението по АМ "Тракия" заради подмяна на мантинели
Ограничение на движението по АМ "Тракия" заради подмяна на мантинели
Емма Нейкова с медал на международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски“
Емма Нейкова с медал на международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски“