НОВИНИ

Кацаров: МОН трябва да реши дали големите ученици могат да се тестват с тестове за възрастни

кацаров мон реши дали големите ученици тестват тестове възрастни
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 01.12.2021
5134
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват с тестове за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по отделните области, имаме достатъчно количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той уточни, че Министерството на образованието трябва да вземе решение дали да се използват тестовете за възрастни за големите ученици.

Дали да отпаднат изцяло тестовете, както предлага министърът на образованието, трябва да реши министърът на здравеопазването. Предложението обаче трябва да бъде одобрено от експертите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса, каза Кацаров.

Закупуването и осигуряването на тестовете за учениците не влиза изначално в задълженията на Министерството на здравеопазването, добави Стойчо Кацаров.

Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход

По думите му не се налага да се тестват всички деца в страната, а само тези, които са в рисковите зони. В 21 области учениците могат да ходят на училище без да се тестват, като обучението е на ротационен принцип. В една област е присъствено.

Министерството вече е осигурило 1,5 млн. щадящи теста за учениците. От предишна обществена поръчка има още 600 000 теста, от които 200 000 вече са пристигнали. Останалите са блокирани на различни митници в Европа.

Поръчани са 2,7 милиона теста със срок на доставка до 9 декември, тоест общо са договорени 4,8 млн. щадящи теста, уточни Кацаров.

Според него тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари.

На въпрос кога ще пристигнат ваксините за деца под 12 години, Кацаров каза, че вероятно това ще стане в началото на другата година.

Д-р Стойчо Кацаров откри ремонтирания 12-и етаж на Послеродово отделение на СБАЛАГ "Майчин дом". Целият етаж е ремонтиран изцяло.

"Няколко десетилетия не се беше случвало такъв голям ремонт в болницата, бъдещите майки ще се радват на европейски условия, за да си тръгнат усмихнати със своите рожби", каза проф. Иван Костов, директор на "Майчин дом".

Отделението разполага с 21 стаи с общо 40 легла, 7 от стаите са свръхлуксозни, с телевизор, хладилник, всяка една от стаите е с отделен санитарен възел, всички стаи имат боксове за новородени, където да могат да се обслужват бебетата, има специална стая за кърмене.

"Ковид е сериозен проблем, но извън него има и други неща, тук има добри специалисти и са създадени перфектни условия", допълни Стойчо Кацаров.

Цялостен ремонт нa тази част от болницата се прави за първи път от 1976 година насам.

"Майчин дом" пое основната тежест при бременни с Ковид в страната, до момента през болницата са минали около 300 жени с Ковид, имаме около 100 раждания, отделени са потоците, нямаме смесване от заразени с Ковид и здравите жени и бебета, нямаме вътреболнична инфекция, в болницата е създадена идеална организация", каза още проф. Иван Костов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общата смъртност у нас остава висока, сочи доклад за здравето на нацията
Общата смъртност у нас остава висока, сочи доклад за здравето на нацията
Румънски шофьор на ТИР с над 3 промила алкохол предизвика катастрофа в Русе
Румънски шофьор на ТИР с над 3 промила алкохол предизвика катастрофа в Русе