НОВИНИ

Зеленски: Разкрит е заговор за преврат в Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:09, 26.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Продължава напрежението около Украйна. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че е разкрит заговор за преврат, планиран за 1 или 2 декември.

Зеленски не съобщи други подробности, освен участието на един влиятелен украински олигарх и представители на Русия. Той не отправи обвинения към Кремъл, но оттам отрекоха да имат участие в подобни действия.

"Мога да кажа, че имаме не само разузнавателна информация, имаме и звукова информация. Да го кажем така - представители на Украйна и на Русия обсъждат участието на Ринат Ахмедов в държавен преврат в Украйна. За това ще бъдат привлечени един милиард долара", заяви президентът.

Зеленски посочи, че страната му е в състояние на война с Русия вече осем години и всеки ден е възможна ескалация.

Струпването на руски войски и тежка военна техника в близост до Украйна предизвиква тревога, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и за пореден път призова Москва да намали напрежението.

"Има причини да сме дълбоко загрижени за ситуацията край границите на Украйна. Призоваваме Русия да действа прозрачно и да намали напрежението. Ясно е, че ако тя използва сила срещу Украйна, това ще има своята цена, ще има последствия. Затова продължаваме да призоваваме Русия да намали напрежението", каза Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с добър мач при победа на Олимпиакос в Евролигата
Везенков с добър мач при победа на Олимпиакос в Евролигата
Дете е с опасност за живота след поразяване от волтова дъга в жп вагон
Дете е с опасност за живота след поразяване от волтова дъга в жп вагон