НОВИНИ

Зеленски: Русия планира ново настъпление

Киев е готов да отблъсне руските атаки, каза украинският президент

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:04, 26.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия планира ново настъпление в края на месец май или началото на лятото - това заяви Володимир Зеленски по време на пресконференция по повод втората годишнина от началото на инвазията. Според украинския президент Киев е готов да отблъсне руските атаки и те няма да се увенчаят с успех.

И през изминалата нощ Украйна беше подложена на удари, като системите за противовъздушна отбрана са свалили 14 дрона и бараж от ракети в района на Харков и Днепропетровск.

Западната помощ се бави, над 50% от обещаните доставки не пристигат навреме, трудно се попълват и редиците на армията. Това признаха от Киев на пресконференция по повод втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Войната е отнела живота на 31 000 украински войници, разкри президентът Володимир Зеленски и допълни, че украинската контраофанзива не е постигнала очакваните резултати, защото Кремъл е разполагал с плановете предварително. Третата година от войната ще бъде решаваща, смята Зеленски:

"Русия се готви за ново настъпление в началото на лятото или в края на май. Ще бъдат подготвени. Ние също. Критичен момент ще бъдат президентските избори в Съединените щати. Едва след това ще можем да знаем какво можем да очакваме във връзка с войната", изтъкна Зеленски.

Киев вече е готов с план за ново контранастъпление, а новото военно ръководство ще успее да го реализира, смята украинският президент. Победата обаче е невъзможна без подкрепата на Запада.

"Предстоят ни тежки месеци. Колебанията в Съединените щати може да окажат влияние и на други държави. От друга страна ЕС категорично заяви лидерските си качества и ги доказа с подобаваща помощ", заяви президентът на Украйна.

Над 120 000 са руските военни престъпления, съобщиха от прокуратурата в Киев. Съобщава се и че в събота, когато беше годишнината от началото на войната, в района на превзетия Бахмут са екзекутирани 7 украински военнопленници. Преди Киев обвини Москва и за разстрела на поне шестима ранени украински войници, които не успели да се евакуират по време на превземането на Авдеевка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Колев и Димитър Топчийски стартират на турнира до 14 г. от Суперкатегория на Тенис Европа в Стокхолм
Пламен Колев и Димитър Топчийски стартират на турнира до 14 г. от Суперкатегория на Тенис Европа в Стокхолм
Премиерът Денков на визита в Киев (СНИМКИ)
Премиерът Денков на визита в Киев (СНИМКИ)