НОВИНИ

Мълчалив протест срещу решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Стоян Радев
11:42, 26.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Духовници и миряни излязоха пред Сливенската митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит.

Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите, които описват нарушение на изборния процес. Свещеници и миряни обявиха, че ще стигнат дори до София, но ще отстояват правото и светостта на избора.

Междувременно стана ясно, че в епархията вече тече подписка срещу решението на синодалните старци. Миналата седмица бяха избрани двама от десет предложени от Светия синод епископи. Най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Според протестиращите, вотът е объркал сметките на някои владици и за това се е стигнало до отнемане на изборни права. На противоположната страна застана отец Евгений Янакиев - именно той е подал жалба срещу избора.

Отец Евгений Янакиев от Сливен: "Това е на практика разкол. И, ако епископ Йеротей, чиито привърженици са те, не вземе отношение по въпроса да се разграничи от тях, това си е точно разкол."

Отец Петър от Поморие: "Не се случи така, както някой митрополит иска да се случи. Да бъде избран кандидат на митрополита, който той предпочете. Става дума за Пловдивския митрополит."

Отец Севастиян от Бургас: "Тук е въпроса, че по недостоен начин се опитват да се избере митрополит, като се погазва устава на Българската православна църква. Това е важно да се знае."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец гостува на Берое с амбиции да се върне на върха в Първа лига
Лудогорец гостува на Берое с амбиции да се върне на върха в Първа лига
Дефицитът на инсулин у нас да се разследва незабавно, призовава Делян Певески
Дефицитът на инсулин у нас да се разследва незабавно, призовава Делян Певески