НОВИНИ

Жена, оцеляла от Втората световна война, е сред жертвите в Лвов

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:01, 06.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

Петима души загинаха при руско ракетно нападение срещу западния украински град Лвов. Атаката е една от най-големите срещу гражданската инфраструктура на града от началото на руската инвазия. Президентът Зеленски обеща "осезаем" отговор.

Жена на 95 години, оцеляла от Втората световна война, е сред жертвите на руската атака срещу Лвов. Ракета порази жилищен блок и рани още най-малко 34 души.

Седем от 10 руски крилати ракети "Калибър" са били свалени от украинските военни. Киев твърди, че са изстреляни от Черно море. Летели са към Киев, но са сменили курса си на запад и три ракети са ударили цели в Лвов.

Ударната вълна е отнесла много покриви. Разрушения има в училище и общежитие на Политехническия университет. Нанесени са щети на 60 апартамента и 50 автомобила.

Мащабите на атаката потвърди кметът на Лвов.

"От началото на войната това е една от най-големите атаки срещу гражданска инфраструктура в Лвов", каза кметът Андрий Садови.

Часове преди да пристигне в България президентът Володимир Зеленски обеща отговор на нападението.

"Лвов. Последици от нощната атака на руски терористи. За съжаление има ранени и загинали. Моите съболезнования на близките! Определено ще има отговор на врага. Осезаем!", написа той в Туитър.

Въпрeки че Лвов е относително далече от фронтовата линия в източна и южна Украйна, градът и преди e ставал мишена на руски атаки.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия CNN, че е искал контранастъплението срещу руските сили да започне по-рано и че за тази цел е молел западните съюзници да ускорят доставката на оръжия.

Зеленски призова Украйна да получи по-усъвършенствани оръжия, като например изтребители F-16 и ракети с по-голям обсег.

"Дори не става дума за украинско преимущество в небето, а просто за изравняване на силите с руснаците", изтъква украинският президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия обърна и разгроми десетима от Италия и спечели група "А" на Евро 2023 по футбол за младежи до 19 г.
Португалия обърна и разгроми десетима от Италия и спечели група "А" на Евро 2023 по футбол за младежи до 19 г.
Лудогорец вдигна 12-ата поредна шампионска титла на България
Лудогорец вдигна 12-ата поредна шампионска титла на България