НОВИНИ

Злато, рекордна оценка и разочарование за ансамбъла ни в Минск

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
16:18, 04.07.2021
7925
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
злато рекордна оценка разочарование ансамбъла минск
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика демонстрира чудесна форма, само няколко седмици преди Олимпиадата в Токио. Грациите спечелиха един златен и два сребърни медала на Чалъндж купата, която се проведе в Минск, Беларус.

Но все пак остана и лек горчив привкус, заради някои съдийски отсъждания. Щабът ни подаде контестация за една от оценките (D1 - трудност с тяло), но това не промени класирането във финала на съчетанието с обръчи и бухалки.

Момичетата на Весела Димитрова спечелиха златен медал за изпълнението си с пет топки. Грациите ни допуснаха грешки при изиграването в многобоя, но в последния състезателен ден получиха рекордна оценка – 47.800 точки (39.200 за трудност и 8.600 за изпълнение).

Това е най-високата оценка, получавана от ансамбъл при този правилник.

Във вчерашния ден гимнастичките ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова завършиха на второ място в многобоя.

Среброто на финала с пет топки е за Израел с 47.000 точки, а бронзът за представителките на Беларус с 46.550 точки.

За смесеното съчетание с обръчи и бухалки момичетата получиха втора оценка след Израел. Българският щаб реагира мигновено като подаде контестация, но тя бе отхвърлена от журито, което повторно прегледа изиграването на момичетата ни. Така, ансамбълът остана със сребърните медали в този финал с 45.450 точки. Бронзът е за Узбекистан.

Представителката ни в индивидуалното Татяна Воложанина завърши с две осми места във финалите - на топка и лента. Тя беше и осма в многобоя, а Стилияна Николова - 10-а.

Президентът на Българската федерация Илиана Раева заяви след края на състезанието във Фейсбук, по повод представянето на ансамбъла: "Браво, момичета! Най-силни сте в света! С разлика… Няма да спрем да работим и да повишаваме трудността, щом отказват да я видят и признаят! Само да сте здрави и Бог да е с нас!"

Това беше последно официално състезание за националките ни преди Игрите в Токио, които стартират на 23 юли. Надпреварата в този спорт ще се проведе в последните три дни от програмата на Олимпиадата - от 6 до 8 август.

Освен ансамбъла, ще бъдем представени от двете индивидуалистки - Боряна Калейн и Катрин Тасева.

Всичко най-интересно, както и представянето на момичетата ни в Токио можете да гледате по БНТ 1, БНТ 3, както и онлайн на bntnews.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар в Пловдивско (СНИМКИ)
Голям пожар в Пловдивско (СНИМКИ)
Роналдо иска да остане в Ювентус
Роналдо иска да остане в Ювентус