НОВИНИ

Бойко Борисов: В Брюксел са видели какво правим и имаме пълно доверие в момента

За тези 30-40 дни в Брюксел са видели какво правим и имаме пълно доверие в момента, каза премиерът Бойко Борисов в студиото на „Панорама”. Той се завърна предишната вечер от първото си посещение там в качеството си на министър-председател.

бойко борисов брюксел видели правим имаме пълно доверие момента
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 11.09.2009
Чете се за: 16:02 мин.
У нас

За тези 30-40 дни в Брюксел са видели какво правим и имаме пълно доверие в момента, каза премиерът Бойко Борисов в студиото на „Панорама”. Той се завърна предишната вечер от първото си посещение там в качеството си на министър-председател.

За да ни се дадат 300 млн. евро компенсация за закритите 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, трябва решението да бъде взето от Европейската комисия, да се гласува от Европейския парламент и да се съгласят всички страни- членки на ЕС. Лично г-н Барозу и г-н Бузек се ангажираха, но вижте каква тежка е процедурата. А тук искат за няколко дни да взема решение за милиарди за АЕЦ „Белене”.

Благодарение на предишното правителство спряха всички плащания, подчерта министър-председателят. Има една-единствена причина за това – това се нарича политическа воля, заяви Бойко Борисов. В Брюксел знаят, че имаме политическата воля да се спрaвим и ще се справим. Затова предупредих и всички 12 министри, които бяха с мен, че при всяка излязла информация за съмнение за корупция и конфликт на интереси – веднага да се спира проектът.

Аз съм дисциплиниран човек и никога няма да противопоставя институция на институция, това какви са нашите отношения нито е работа на някой, нито го интересува, коментира той спорoвете с Георги Първанов. Президентството в лицето на Министерски съвет ще има партньор за решаване на всички въпроси, касаещи стратегиите в България.

За проблемите с петролопровода Бургас - Александруполис Борисов обясни, че при разговора с Владимир Путин е защитавал интересите на България. Предишното правителство е подписало договор, при който за 40-50 млн. лв. годишно дава възможност на Русия и Гърция да правят милиарди печалби, това е сметката. Тези, които са подписали и натискат това да се случи на всяка цена, чии интереси обслужват, попита премиерът.

Имаме повдигнати обвинения срещу двама министри, сигурен съм, че ще има и срещу други, коментира той злоупотребите на предишното правителство. Крайно време е да уплашим и сплашим управляващите да не крадат, заяви Бойко Борисов.

Пълен текст на интервюто!

Водещ Бойко Василев: Добър вечер, "Панорама" започва новия политически сезон... Започваме с премиера Бойко Борисов, който късно снощи се върна от Брюксел, добър вечер.

Бойко Борисов: Добър вечер.

Водещ: Преди да започнем, Асен Инджиев припомня какво се случи там. (излъчва се репортаж - бел. ред.) Г-н премиер, сега топката е във вас. Брюксел размрази парите, вашата работа по усвояването предстои. Какви гаранции може да дадете, че можете да свършите тази работа бързо и чисто?

Бойко Борисов: Имаше една неточност...

Водещ: Каква?

Б. Борисов: ... защото от 2005 г. бившият премиер Сакскобургготски е поискал компенсации за трети и четвърти реактор, след това БСП в типичния си популизъм говореше за отваряне на реакторите и едва сега, тази година март месец, когато са видели, че няма как да се отворят, са поискали 300 милиона евро. Ще започна оттук, защото според мен това е един крайъгълен камък за всички останали проекти.

Водещ: Имате предвид енергетиката?

Б. Борисов: Имам предвид енергетиката и предполагам ще има такъв въпрос, затова по-добре сега да отговоря. За тези 30-40 дни в Брюксел са видели какво правим. Г-н Брюнер, който видяхте, ръководителя на службата за борба с измамите ОЛАФ, малко преди това в текста казва, че от 10 години се познаваме, работехме по времето, когато аз бях главен секретар, и имаме пълно доверие в момента. Даже и в момента вървят операции, които се координират от тях. Но, връщам се на тези 300 милиона евро. За да се дадат 300 милиона евро, чухте, първо, и това е всъщност важната новина, лично премиерът на Европа г-н Барозу пое ангажимент той да вкара в съвета и в комисията проблема с тези 300 милиона. Ако оттам се вземе това решение, то ще се вземе, защото той ще го внесе, ще отиде в Европейския парламент. Председателят на Европейския парламент г-н Бузек пое ангажимент там да го посрещнат това решение и с големите парламентарни групи да бъде гласувано. Освен това всяка членка, страна - членка на ЕС, също трябва да даде съгласие за тези пари. Г-н Барозу пое личен ангажимент, както ме помоли съответно аз по нашите канали, българските, с контактите, които имаме с Европейската народна партия, защо не и с либералите, и със социалистите, да проговорим и тези 27 държави с нас да дадат съгласие за тези 300 милиона. За 300 милиона евро виждате каква процедура се минава. А тук в България, когато говорим за енергийните проекти, и аз задавам въпроса на тези толкова компетентни, толкова знаещи, толкова информирани хора колко струва АЕЦ "Белене"? До този момент никой не може да ни даде цена. В ЕС знаят за 4 милиарда цена. Само че разчетите и всичко това, което правим ние, отива на 10 милиарда евро цена. Плюс 1 милиард евро е за електропреносна система, която там няма. И аз питам тези, които искат от мен да взема такова светкавично решение и да подпиша подобно споразумение, подобен договор, защо не погледнат как се дават 300 милиона евро от европейците, когато става въпрос за техните пари, и колко щедро ние пилеем няколко милиарда, които все едно ги имаме на склад някъде и ще отидем, и дали ще вземем 4, 5, 6, 7 или 10 просто зависи колко можем да носим.

Водещ: Президента ли питате по този начин?

Б. Борисов: Питам, защото не само... президентът, но много други експерти, много други бивши министри се изказват, бившият премиер Станишев. Даже аз мисля, че е шега, но ми казаха, че във вашите новини са го дали, че е казал, че заради него или правителството, старото, са пуснали парите от ЕС. Не знам дали имате такава рубрика, както в "Нова телевизия" сутрин, такива смешни клипчета, но можете спокойно да го пуснете. Защото това, което със сигурност се знае, е, че благодарение на предишното правителство спряха всички плащания. Това е, което се знае.

Водещ: Добре, г-н премиер, сега е лесно да се каже, че са ги спрели заради бившето правителство.

Б. Борисов: Това е факт. Това не е ние да го казваме.

Водещ: Не, моят въпрос е откривате ли някакви други причини - администрацията, съдебната власт, може би нашата неспособност да пишем проекти, може би народопсихология?

Б. Борисов: Има една-единствена причина и тя се казва политическа воля. В предишното правителство не е имало политическа воля, когато има нарушители или провинили се, както в случая с Марио Николов и много такива, да има съответно санкции. Това хората в Брюксел го знаят, че в нас го има като политическа воля и ще направим всичко възможно да се справим. И го правим. Това, което вашите зрители трябва да знаят, е, че всяко едно действие в България... и ще отида и на темата за понеделник за...

Водещ: Консултативния съвет.

Б. Борисов: ... консултативния съвет. Всяко едно действие, аз не знам, ние се срещнахме с 12 еврокомисари и шефове на най-големите дирекции в Брюксел, плюс президент на Европейски парламент, председател на Европейската комисия, шеф на ОЛАФ. Те бяха толкова информирани за всяко събитие, което става в България, за политическите партии, за конфликтите, за мнозинство, малцинство. И затова и аз още снощи, като се прибрахме, на министрите им казах: Получихме това, за което отидохме, но сега всеки наш договор, всяко наше движение - публично, открито, ясно, в интернет. Най-малкото съмнение - спирате, не пускате договора напред.

Водещ: Добре, обаче точно в този момент, в който явно ще ни гледат под лупа, на кого беше изгоден един конфликт между вас и президента?

Б. Борисов: Това не е въпрос към мен. Аз не съм предизвикал конфликт по никакъв начин и както виждате в понеделник заедно с министрите, подготвили сме си докладите, ще участваме в съвета, още август месец с президента се разбрахме, това в името на справедливостта го казвам, да направим такъв съвет, да се говори и за еврофондовете, и за националната сигурност. Пък в понеделник в късния следобед европейският комисар, който е по транспорта, г-н Таяни ще дойде в България, за да направим презентация в Министерския съвет с министъра на регионалното развитие и българските граждани да разберат какво е в момента фактическото състояние по магистралите. Знаете, че България няма цяла магистрала и два процента само от пътищата са магистрали. Това го знаят в Брюксел, ще дойде една делегация немска да присъства на тази презентация. Това, което искаме да направим, е, като се каже магистрала "Тракия" да се знае, какви са до момента процедурите, кога ще завършат търговете, кога правим първа копка, на коя дата пускаме магистралата? Така за "Струма", така за "Люлин", така за "Марица", така за "Черно море", така за "Хемус". Това, което преди няколко дни, и честитя на софиянци, че имат такъв модерен, екологически чист превоз, каквото е софийското метро, тогава им казах следното, съответно и еврокомисарят Таяни ще го заведем да види как строим сега втория метродиаметър от надлеза "Надежда", Централна гара, "Черни връх". Вече имаме доста неща, които да му покажем, с европейски пари направени. Някъде началото на юни 2012 г. ние трябва да направим така, и това ни е амбицията, да пуснем втория метродиаметър и съответно българите да отидат на море до Бургас по цяла магистрала "Тракия".

Водещ: Само да завършим въпроса с вашите отношения с президента Първанов. Понеже вие казвате, че той е започнал, а пък...

Б. Борисов: Аз съм дисциплиниран човек и никога няма да противопоставя институция на институция.

Водещ: Това исках да ви попитам.

Б. Борисов: Това какви са нашите отношения нито е работа на някого, нито го интересува.

Водещ: Обаче...

Б. Борисов: Президентството в лицето на Министерския съвет ще има партньор за решаване на всички въпроси, касаещи стратегиите в България. Дали еврофондове, национална сигурност, външна политика и никога няма да поставя личните си отношения, дали са добри или лоши, да влияят на това нещо.

Водещ: Да де, но оня ден, когато коментирахте статията на президента, вие употребихте, направи ми впечатление, думата опозиция. Той опозиция ли е?

Б. Борисов: Ами, той се държеше като опозиция и аз затова обясних на опозицията тогава, че след като дори премиерът Путин се съгласи с доводите, защото аз дори и за Бургас-Александруполис, следващият енергиен проект, попитах - добре, през нас се иска да мине само една тръба, която може да създаде екологичен проблем. Имаме две огромни населени места, които са провели референдум, че не я искат... където минава. Ако ние тръгнем да се наложим централно, както опозицията, няма значение коя е, иска това да го направим, отново да става чисто икономически проблем. Защото всички държави гледат своя икономически интерес. Руската страна ще довежда нефт и ще спечели - с танкери, с продажбата на нефт, до нашето пристанище. Оттатък гръцката страна ще го разработва, нали, във вид на бензин, масла, нафта, имат рафинерия на Александруполис, и оттам на гръцки танкери ще го извозват и ще го продават. Е, питам къде е интересът на България за 30 милиона долара да се случва всичко това? И аз съм си оставил тия три месеца, като срещнем... и още следващата седмица идва министър, идват шефовете на руската енергетика в България, да кажа - добре, ако тръгнем да правим този проект, ами, включете ни и нас, нека да има български танкери, нека българският бизнес, българският морски флот или пък каквото и да е, да знаем каква е икономическата изгода за нас.

Водещ: Добре, ама днес същият този руски министър пита - как може да се работи с такава държава, в която, цитирам, се отменят легитимни решения, взети от предишните правителства? И той ще застане другата седмица срещу вас - Сергей Шматко. Какво ще му кажете?

Б. Борисов: Тогава... Ако тръгнем по тая логика, трябва да кажем на българския бизнес, на целия Бургаски регион, че предишното правителство е сключило договор, който за 40-50 милиона лева годишно дава възможност на Русия и на Гърция да правят милиарди печалби, такъв договор са сключили, да го подпиша. Ето ви, това е сметката. И затова аз зададох въпроса - тези, които натискат това да се случи или са го подписали на всяка цена, чии интереси обслужват? Аз и на господин Путин... И трябва да ви кажа, че той разбра всяко едно нещо, което му казах, и каза - добре, нека да е ноември, седнете, направете разчетите, аз ще пратя моите министри там, нека да е взаимноизгодно.

Водещ: Той го е разбрал, ама неговият министър говори друго.

Б. Борисов: Ами, те са търговци хората, те си защитават руския интерес и искат да печелят милиарди, и ще ги спечелят, ако ние нямаме своята позиция.

Водещ: Ние можем ли...

Б. Борисов: Все едно ли е... те искат да продадат два руски реактора в страна от Европейския съюз. Друг освен България няма да ги купи, няма друг, който да е заявил желание да ги купи.

Водещ: Ами, след като Барозу ви обещава подкрепа, може и да можем да ги купим?

Б. Борисов: Колко пари струват?

Водещ: Ето това е въпросът.

Б. Борисов: Ами, питайте, нали се срещате, нали идват тук при вас тези големи и знаещи експерти, да кажат цената.

Водещ: Ще ги питаме. Въпросът е дали може България, малка България да защити интереса си срещу Русия?

Б. Борисов: В момента какво имаме... Да, ами ето - аз искам да защитя интереса и затова считам, че несправедливо бивам атакуван в тези месеци, които просто искам да защитя интереса на България, на всеки наш гражданин. Защото тези 10 милиарда, ние имаме 51 процента, немската компания RWЕ има 49. Половината, тези 5 милиарда от 10-те, ако е толкова централата, трябва да ги извадим от бюджета, сиреч това са от пенсиите, от заплатите, от магистралите, от инфраструктурата. И като ги вадим, трябва да знаем след това колко ще почнем, когато е готова тази централа, да печелим на година. Освен това питат ме защо занимаваш Барозу с тази работа? Ами, защото ние имаме прецедент в "Козлодуй". Трети и четвърти реактор са безвредни, изплатили са се и в момента ние от тях само можем да печелим. Изведнъж идва санкция на Европейската комисия - спират трети и четвърти реактор. Ами, ако след 20 години следващият премиер на България му бъде сервирано това да спре АЕЦ "Белене" по същия начин? Нашите деца ще трябва да платят масрафа.

Водещ: Да, и ще търси виновник в историята.

Б. Борисов: Ама, да, и аз не искам да влизам в историята с вина. И затова аз мисля, че и президентът, и всеки разумен човек ще разбере, че е по-добре да имаме единна позиция, да седнем и да преговорим, и приемам всякаква подкрепа в тази посока, защото тя има една-единствена цена - да защитим нашия интерес. Какво имаме в момента за "Белене"? Три първи копки. Правят навремето, по Тодор-Живково време една бетонна площадка, обяснявам така по-схематично, хората да го разберат, защото, нали, като чуят атомна централа и нещо много сложно. Правят... това е много скъп бетон, много скъпа армировка, това са действително най-скъпите неща, които могат да се вложат в едно строителство, плюс инфраструктура, всичко. Те са били за един реактор, после за два. Впоследствие се прави нов конкурс, променя се типът на реакторите, нови два, така наречените тройки, дават се 250 милиона евро близо, 500, половин милиард лева да се събори всичко, което е направено до този момент, и в момента ние пак сме на гола поляна, нали, само са построени жилищни сгради, да речем, или нещо подобно...

Водещ: Четвърта, четвърта първа копка ще правим?

Б. Борисов: И отново сме изправени пред дилемата да нямаме цена.

Водещ: Добре, като говорите...

Б. Борисов: И г-н Путин се държа много по-пробългарски, отколкото тук тези, не визирам президента, за да не ме питат след предаването пак...

Водещ: Не, не, аз щях да ви питам веднага.

Б. Борисов: ... да се явяват какви ли не експерти да обясняват, че това е много изгодно. Аз го попитах - колко пари ще изкараме ние, българите, кога ще почнем да печелим, на кого ще продаваме електрическия ток? Това са въпроси, които до този момент... Турция не купува в момента от България. Навремето са се скарали заради "Горна Арда", спирането, и не купуват електричество. И аз моля всеки, който има позиция в държавата и иска да бъдем единни и да отстоим интереса си, председателят на Европейската комисия г-н Барозу каза - о`кей, ние ще помогнем, за да се изяснят всички тези неща, защото България е наша, на европейското семейство, ние сме част от единна система енергийна и искаме вие да направите нещо добро.

Водещ: Като говорите за пари, откъде ще се намерят пари, г-н премиер, сега като вадите злоупотреби на предишната власт, доколко високо ще стигнете - до лидери, ще стигнете ли до много богати бизнесмени?

Б. Борисов: Всеки, който е нарушил, ние засега за никого не сме спестили нищо. Вашите зрители трябва да знаят, че има много хора, които никога не са поставяли подпис, и примерно сега, да речем, в регионалното министерство заради ремонта ще отидат двама шефове на дирекции, защото министърът не е подписал. Нали, там са правени такива конкурси, и на много други места, дава се горна цена - за 40 милиона да се направи ремонта. И... За съжаление тези пари няма как да ги върнем в бюджета, те са погубени, те са заминали.

Водещ: Въпросът е дали няма да спрете само до розовите BMW-та, а ще бръкнете там, където наистина боли, там, където са големите бизнеси...

Б. Борисов: Ние за розовите BMW-та, както видяхте, дори няма дадени на прокурор. Но шефът на военнопромишления комплекс, на "Терем", е в ареста и в момента. Има ли значение розово BMW с шефа на "Терем", с повдигнати обвинения на военен министър, с повдигнати обвинения на земеделски министър? Аз съм убеден, че още няколко ще отидат, убеден съм.

Водещ: От ровене в миналото ще ви остане ли време за бъдещето?

Б. Борисов: Аз мисля, че вчера доказахме и бъдещето. Европейският съюз ни даде пълен картбланш да работим активно и да докажем, че българите могат.

Водещ: Нали знаете, че с тия проверки, г-н премиер, някой в момента се готви след четири години да направи двойно по-големи на вас?

Б. Борисов: Прекрасно, защото ние е крайно време, и това е превенцията на закона, трябва да уплашим и сегашните управляващи да не крадат. Трябва просто, кой крал - крал, ако може да бъде върнато в държавата, ако може да бъде осъден. Разбира се, просто ние оттук нататък не трябва да допускаме подобни неща.

Водещ: Ама, ако покрай сухото изгори и мокрото?

Б. Борисов: Кое е мокрото?

Водещ: Ами, някои хора несправедливо набедени...

Б. Борисов: Кои някои хора?

Водещ: Говоря хипотетично.

Б. Борисов: Ами, дайте един пример тогава.

Водещ: Говоря хипотетично - излизат се...

Б. Борисов: Ние не сме дошли с вас да си говорим хипотетично. Ако имате предвид човек, който според вас е несправедливо обвинен, кажете го и аз ще си защитя тезата, ако нямате, недейте да ползвате на Станишев и, нали, че някои ги гоня. Ами, ето и вчера, и днес в Шумен са говорили глупости, че ние спираме проекти на червени общини. Искам... и днес съм назначил бившия кмет на Шумен г-н Златев за координатор между действията на кметовете и кабинета. Преди няколко седмици с г-жа Янкова, кметът на Смолян и председател на сдружението на общините в моя кабинет й казах - искам ясна схема. Ние ще се подготвим и в Сандански, когато се събират кметовете, лично ще отида и ще им предоставя по всеки един проект как ще го финансира държавата. Защото тези хубавци, които се изказват днес, не са заложили тези пари в бюджета, тези пари ги няма в бюджета. Значи, те са обещавали като за всичко останало, като на сватба - ще дадем толкова пари, и сега те започват да търсят парите, ама бюджетът е на минус, тия пари ги няма там, те са похарчени, профукани в тия розови излишъци, които бяха обяснявани години назад, парите ги няма там. И затова вчера, за наша радост генералният директор на "Конрад Аденауер" след срещата ни, направих среща в представителството на "Конрад Аденауер", това е най-, може би, голямата фондация в света, обяд, дойде председателят на Европейската инвестиционна банка и обядва с двамата ни министри Плевнелиев и Трайков, ние имаме готовност да изтегли държавата около един милиард евро кредит, за да покрием тези проекти на общините. Защото, ако общините тръгнат да търсят кредити, ще им падне кредитният рейтинг и ще плащат по-високи лихви, така че ние ще защитим...

Водещ: Направо няма откъде да ги намерят тия кредити в момента.

Б. Борисов: Не, да речем София може, тя има висок кредитен рейтинг, управлявана е прекрасно в последните четири години и може да взима колкото иска пари без гаранция.

Водещ: Щях да се учудя, ако бяхте казали друго.

Б. Борисов: То е факт.

Водещ: Днес...

Б. Борисов: Момент, защо да кажа друго?

Водещ: Да.

Б. Борисов: Факт ли е, че в София всички пари на Европейския съюз са усвоени, метро има, завод се строи, инфраструктура се прави и кофинансирането фактически на общината също е осигурено от Европейската инвестиционна банка. Това са факти. Няма друго казване тук.

Водещ: Вие обещахте днес, че ще...

Б. Борисов: Посочете ми друг обект на Станишев в страната, щом София е под съмнение, кажете ми другаде.

Водещ: Не очаквайте хората да са 100 процента доволни, включително и софиянци. Те ще кажат например - мръсни са улиците.

Б. Борисов: По-чиста София не е била никога. Видно чист град.

Водещ: Не го казвам аз.

Б. Борисов: По-чист от Брюксел и е безспорно, и е факт. Откакто Станишев и Вълка, тази компания, бяха изгонени, София е видно по-чист град. Осем фирми чистят, метат, вдигат отпадъците.

Водещ: Г-н премиер...

Б. Борисов: И се видя, че всичките тези кризи с боклука са инспирирани точно от тези хора.

Водещ: Днес обещахте, че ще търсите надвзетите гори на Симеон Сакскобургготски. Няма ли към него да проявите по-особено отношение, да речем снизходителност, със симпатия, все пак вие започнахте при него?

Б. Борисов: Аз мисля, че и царят разбира, че ако нещо е взето извън закона или надвзето, то ще бъде прибрано в полза на държавата.

Водещ: Разбира или сте говорили с него?

Б. Борисов: Не съм говорил, но съм убеден. А ние ще направим всичко това да стане. И за мое най-голямо съжаление, казвам го, защото аз много си държа и на приятелите, и на отношенията, но в случая нямам приятели, в случая нямам ангажимент към никого.

Водещ: Приятелите ви изчезнаха, след като станахте премиер, т. е. вие направихте тая граница, така ли?

Б. Борисов: Ние... да, защото в момента България или ще стане нормална европейска държава, това, което казаха и г-н Барозу, и г-н Бузек, или ще се върнем десетилетия назад. Нямам шанс, нямам никакъв, никаква възможност да кривна встрани или да направя компромис за никого.

Водещ: Да, ама сега си представям, че ви звъни за услуги цяла България.

Б. Борисов: До този момент на никого не съм услужил.

Водещ: Г-н премиер, обаче какво си мислите за хора, групи от хора и цели трудови колективи, които довчера ви говореха за вас едно, а днес правят плонжове пред вас и пред вашите министри?

Б. Борисов: Вижте, аз съм от 10 години близо и като главен секретар, и като кмет на позиции, в които всеки е искал да е близък с мен. С една дума аз не съм дошъл сега с харизма или с някакви такива глупости, където се опитваха да кажат. Софиянци гласуваха два пъти за мен, защото им направих метрото, защото изгоних Вълка, защото и днес поредната нова детска градина правя. А тези преди мен само продаваха детските градини, нямат една построена. Аз през седмица пускам нова, имам още осем да пусна до края на годината.

Водещ: Да, ама как ще отличите искрената подкрепа от подмазването?

Б. Борисов: Няма как да дойдат подмазвачите при мен.

Водещ: Не, те ще дойдат, въпросът е вие какво ще направите?

Б. Борисов: Повтарям - десет години съм се научил да ги отсявам.

Водещ: А не трябва ли да имате и управленска програма, след като имате предизборна?

Б. Борисов: Ние имаме управленска програма...

Водещ: Имате предизборна, но не трябва ли...

Б. Борисов: Имаме и управленска програма, във вторник... Вижте, аз съжалявам, че много хора тичат пред вятъра. Примерно всички знаят, че във вторник има тристранна среща между синдикатите, финансовия ни министър, където ние ще представим тези мерки, които... и тази програма. Има си ред, по който се представя. В парламента, ако проверите, няма закон по 30 пъти да не е променян. Е, каква е ползата да внесеш закон, който впоследствие 30 пъти е променян? Законът за горите да речем - 30 пъти е променян. Е, това ли е бърз внесен закон? Внеси един закон, но той да е 50 години закон, да е обмислен, да е минал през комисии, да е обсъден и тогава като влезе и го гласуват... Ние можем да вкараме 200 закона сега, те ще ги гласуват.

Водещ: Вие можете да промените и конституцията например, въпросът е искате ли, искате ли да правите президентска република?

Б. Борисов: Не.

Водещ: Категорично?

Б. Борисов: Това са просто... с цялото ми уважение към бившия президент Желев, това е негова отдавнашна теория, той си я разпространява, говори си за нея, но моля ви се, ние и сега имаме достатъчно власт това, което искаме, да можем да го направим.

Водещ: Г-н премиер, искате ли, преди да завършим, да изгледаме един кратък репортаж от Ловеч, който разсъждава по някои, хайде да кажем, морални въпроси от седмицата, и след това да завършим. Катя Тодорова за ангелите на отец Кънчо. (излъчва се репортаж - бел. ред.)

Водещ: Бог не взима подаръците си обратно, казва този отец. Нека да завършим с няколко думи за трагедията в Охрид, защото това беше скритата тема на този репортаж. Вие бяхте главен секретар, когато се случи "Индиго", и си спомням, че тогава вие говорихте, много хора не говореха, но вие говорихте.

Б. Борисов: ... тогава обявих извънредно положение, имам право по закон...

Водещ: Да, така беше.

Б. Борисов: Съболезнования още веднъж на хората, които, на близките им, това, което държавата трябваше да направи, го направихме.

Водещ: Това е така, обаче оттогава, за тези години научихме ли се да се поучаваме от трагедиите, г-н премиер?

Б. Борисов: За съжаление като гледаме статистиката за убитите по пътищата, това е най-най-най-видното, най-ненуждаещо се от коментар. Тук загинаха 15 човека и ние потънахме в скръб, безспорно, а можете ли да си представите 1 200 ковчега на година наредени по този начин и до тях 10 хиляди инвалиди? Всяка година го произвеждаме, всяка година и не си взимаме абсолютно никаква поука. Пак ще се върна като кмет - всяка нощ, сутрин като отидех на работа, а и сега продължавам да го правя, примерно днеска на "Баба Парашкева", на бул. "Европа" смениха тръбните конструкции, всяка нощ се смазват мантинели и тръбни конструкции от пияници, които карат и се удрят, и чупят, и бягат. Загледайте се и ще видите. А всеки ден ги сменяме с нови, аварийно всеки ден.

Водещ: Добре, може ли все пак...

Б. Борисов: Не се поучаваме, това е най-видното - трагедии стават и ще стават, в цял свят стават, виждате навсякъде се обръщат фериботи, кораби, наводнения, за съжаление стават и колкото и техниката да напредва, никъде, нито самолетните катастрофи могат да спрат, нито каквото и да било. Случва се, Господ ни наказва от време на време, но поне за убитите по пътищата можем да направим нещо и зависи от нас. Да спрем познатите, приятелите, колегите в ресторантите, на гости като ходят, като тръгват пияни - вземи им ключа, вземи му такси и го прати.

Водещ: Добре, може ли да се промени една държава, без да се променят хората в нея?

Б. Борисов: Аз знам, че като администрация ще се опитаме да направим необходимото, но без да си променим манталитета всички ние... и парадокс е за мен, че българите, когато отидат в чужбина, са най-дисциплинираните и спазват всичко изключително дисциплинирано - колани слагат, не хвърлят по земята, минават на зелено, не притичват през улиците... Е завчера на министъра на вътрешните работи му се обаждах, гледам отгоре от кабинета един полицай стои, по ларгото минават, има подлез осветен, чист, хубав, да речем има други, които не са такива, но този е прекрасен, и притичват през улицата, полицаят седи и ги гледа. Това не може да стане от българи в друга държава. И аз истински се надявам и медиите, и училището, и интелектуалците да помогнат да променим манталитета в това отношение. Това ще е по-добре за нас.

Водещ: Много премиери опитаха да направят това.

Б. Борисов: Не казвам, че ще успея.

Водещ: Благодаря ви.

Б. Борисов: Има неща, които знам, че ще ги направим, други, които трябва да започнем. И се връщам, неслучайно дадох за розовото BMW пример, след това за шефа на "Терем", след това за военния министър, но и днес бившият министър Свинаров е казал, че май с едно от тях е возена дъщеря му на абитуриентски бал, май, той го е казал. Е, този манталитет трябва да се махне и съм сигурен, че той е имал сигурно сто коли, които да ползва, защо е взел тази? Просто трябва да дадем малко личен пример.

Водещ: Личен пример, казвате? Благодаря ви за участието, г-н министър-председател.

Б. Борисов: Благодаря и аз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

ЦИК заличи "Има смисъл"
ЦИК заличи "Има смисъл"
13:45, 14.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат
Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат
13:21, 14.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
ДПС - Доган с две молби до ВАС
ДПС - Доган с две молби до ВАС
12:52, 14.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Частица от Светия кръст изнесоха за поклонение в Бургас по повод Кръстовден
Частица от Светия кръст изнесоха за поклонение в Бургас по повод Кръстовден
12:41, 14.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Уличен арт: 20 артисти "оцветиха" София
Уличен арт: 20 артисти "оцветиха" София
12:31, 14.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Джентълменското споразумение прикри мазна договорка за власт и пари, заяви Тошко Йорданов
Джентълменското споразумение прикри мазна договорка за власт и пари, заяви Тошко Йорданов
11:13, 14.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Какви ще бъдат новите критерии за поставяне на пътна маркировка?
Какви ще бъдат новите критерии за поставяне на пътна маркировка?
10:56, 14.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Версиите за авиоинцидента: Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда?
Версиите за авиоинцидента: Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда?
10:22, 14.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Продължават следствените действия по разследването на трагедията в "Граф Игнатиево"
Продължават следствените действия по разследването на трагедията в "Граф Игнатиево"
10:07, 14.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Колко още жертви, пита съпругата на загиналия през 2021-ва година майор Валентин Терзиев
Колко още жертви, пита съпругата на загиналия през 2021-ва година майор Валентин Терзиев
10:00, 14.09.2024
Чете се за: 01:42 мин.
ББР е мощен инструмент на държавата, вече не раздава подаръци, заяви Росен Карадимов
ББР е мощен инструмент на държавата, вече не раздава подаръци, заяви Росен Карадимов
09:43, 14.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Джентълменските споразумения няма как да бъдат приети насериозно, заяви Стоян Михалев
Джентълменските споразумения няма как да бъдат приети насериозно, заяви Стоян Михалев
09:24, 14.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Уроците на Райна Кабаиванска
Уроците на Райна Кабаиванска
Ангелите на отец Кънчо от Ловеч
Ангелите на отец Кънчо от Ловеч